Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2015 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti 40,1 milijona evrov. Medtem so že na pošti informativni izračuni za preostale zavezance. Kdor izračuna ne bo prejel, mora napoved vložiti sam.

Finančna uprava RS (Furs) je konec marca v prvem svežnju odposlala 930.430 informativnih izračunov dohodnine za lani. Od teh jih je bila ena četrtina z doplačili, nekaj manj kot 30 odstotkov pa z vračili.

Preplačila že na računih

Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, so preplačane zneske prejeli na svoje bančne račune že v sredo, če morajo dohodnino doplačati, pa se jim rok izteka danes. Povprečni znesek doplačila znaša 168 evrov.

Ob tem so na Fursu spomnili, da zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev.

Zavezanci, ki informativnega izračuna niso prejeli, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer od 15. junija do 1. avgusta. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Fursa.