Nevestni kirurg

Kako se bo izvlekel dr. Zimmermann?

Žiga Kariž
2. 6. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prejšnji teden je javnost pretresla novica o kirurgu dr. Janezu Zimmermannu, ki naj bi nevestno opravljal svoje delo in na številnih pacientih izvajal nepotrebne posege. Številne operacije naj bi se končale tudi s hudimi zapleti.

Svet24
Zimmermann naj bi operiral v neprimernih prostorih, med zapleti njegovih operacij pa so tudi sepsa in amputacija noge.

Dr. Janez Zimmermann, za čigar sporne prakse je javnost izvedela prejšnji teden, svojo dejavnost sicer opravlja v Italiji, večina njegovih pacientov pa prihaja iz Slovenije. Krčne žile operira že vrsto let, rezident naše zahodne sosede je postal leta 2013, svojo dejavnost pa je čez mejo preselil januarja 2015. Kot kažejo podatki zavoda za zdravstveno zavarovanje, so od njegove selitve v Italijo do danes 460 osebam, ki so pri njem opravile specialistično ambulantno storitev, povrnili 388.376 evrov, pacienti so mu sami plačali še več kot 35.000 evrov.

Nestrokovno delo

Obtožbe, ki so jih njegovi pacienti nanizali v prispevku, ki ga je pripravila novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl, so zastrašujoče: napeljevanje k nepotrebnim postopkom, nestrokovni posegi, slaba oziroma nikakršna postoperativna oskrba, vse skupaj pa naj bi bilo pospremljeno še z veliko mero podcenjevalnega in ošabnega odnosa.

Odgovor prek odvetnika

Arhiv časopisa Novice Svet24
Čeprav naj bi bili številni posegi nepotrebni, so pacienti imeli napotnice.

Na hude obtožbe je dr. Zimmermann odgovoril preko svojega odvetnika. »Očitki, da gre za zdravnika, ki je nevaren, mazač, ki svoje storitve ponuja zdravim ljudem, ravna pretkano, laže, ki je pogolten na denar, ki reže zdrave noge ipd., so objektivno žaljive navedbe,« je v imenu dr. Zimmermanna zapisal odvetnik Janez Stušek.

Strokovno brez napak?

V odgovoru na očitke javnosti pa je tudi sledeč zapis: »Za vsako operacijo, ki jo je do sedaj izvedel (dr. Zimmermann, op. p.), je predhodno opravil vse ustrezne preglede, ki so bili strokovno brez napak, pacientom je izdal izvide, nato pa so slednji na podlagi izvidov pridobili napotnico za operativni poseg pri svojem zdravniku, ki so ga nato opravili pri dr. Zimmermannu. Tovrstnim pacientom osebno je ZZZS denar tudi povrnil, če so bili do tega upravičeni, in sicer glede na določila Direktive 2011/24/EU. ZZZS ni denarja nikoli direktno nakazoval dr. Zimmermannu.«

Kdo je postavljal diagnoze?

Slednje so potrdili tudi na ZZZS in vprašamo se lahko, kaj so počeli osebni zdravniki, ki so napotnice izdajali. Predvsem tisti, katerih pacienti so bili podvrženi posegom, ki jih v resnici niso potrebovali. Kot so nam povedali na ZZZS, osebni ali lečeči zdravnik v Sloveniji z izdajo napotnice za zdravljenje krčnih žil opravi tudi strokovno-medicinsko presojo potrebnosti nadaljnjega zdravljenja in določi diagnozo. Z zdravniške zbornice pa so nam na vprašanje, kako je možno, da so zdravniki izdajali napotnice za posege, ki niso bili potrebni, odgovorili: »Težko komentiramo izdajo 'nepotrebnih napotnic', saj je sistem iz strokovnih razlogov takšen, da o potrebnosti operacije presoja kirurg, ki je dolžan tudi preveriti ustreznost napotnice.«

 Vrana vrani

Glede na to, da so nam na ZZZS potrdili, da so napotnice pisali osebni zdravniki iz več različnih zdravstvenih ustanov, se lahko vprašamo, kako so opravili svoje delo in koliko napotnic je izdanih »na lepe oči«. Vsekakor je videti, da bo imel dr. Zimmermann v sodnih in disciplinskih bojih, ki so pred njim, dokumente na svoji strani, morebitna obsodba njegovega dela pa bo vrgla slabo luč na lepo število zdravstvenih ustanov pri nas. In če smo se česa naučili iz preteklih zloglasnih primerov v zdravstvu, je to, da vrana vrani ne izkljuje oči.