Širi se po svetu

Novo poglavje za Islamsko državo - postaja še večja grožnja

J.P./STA
2. 6. 2016, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poročilo generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona Varnostnemu svetu Združenih narodov opozarja, da se Islamska država (IS) pomika v novo fazo vojskovanja, z vse večjo grožnjo napadov na mednarodne civilne tarče, ker IS v Siriji in Iraku beleži vojaške poraze, tuji borci pa se vračajo domov ali drugam po svetu.

Reuters
Globalna grožnja IS ostaja velika in bo še večja, saj je v Siriji in Iraku med 30.000 do 38.000 tujih borcev, od katerih se bodo nekateri zagotovo vrnili domov.

Poročilo navaja, da je bila IS v zadnjih šestih mesecih vpletena v napade v 11 državah (Bangladeš, Belgija, Egipt, Francija, Nemčija, Indonezija, Libanon, Pakistan, Rusija, Turčija in ZDA), v katerih je bilo ubitih več kot 500 ljudi.

VS ZN je poročilo naročil lani decembra in sicer v zvezi z bojem proti financiranju terorizma. Razprava o poročilu bo čez teden dni.

Tovrstni napadi naj bi bili v prihodnje še pogostejši, ker se pripadniki IS vračajo v svoje domovine, saj v Siriji in Iraku doživljajo vojaške poraze. Nizke cene nafte in zmanjšanje proizvodnje na ozemlju pod nadzorom teroristov so IS prisilile, da svojim borcem plačuje manj. V Raki naj bi jim plače znižali za kar 50 odstotkov.

Globalna grožnja IS ostaja velika in bo še večja, saj je v Siriji in Iraku med 30.000 do 38.000 tujih borcev, od katerih se bodo nekateri zagotovo vrnili domov. Sposobnost izvajanja zapletenih napadov v več valovih je IS dokazala med drugim v Franciji in Belgiji, hkrati se IS vrača nazaj v Libijo in celo v jugovzhodno Azijo.