Vlada pred razpadom

Pili so kavico, a niso postali prijatelji

G.G./STA
1. 6. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaški premier Tihomir Orešković je skušal na današnjem srečanju "ob kavi" pomiriti strasti med podpredsednikoma vlade Tomislavom Karamarkom in Božom Petrovom, ki od minulega tedna med seboj nista komunicirala. Petrov je napovedal, da bo 12 poslancev Mosta neodvisnih list v saboru podprlo opozicijsko nezaupnico Karamarku.

sta
Hrvaški premier Tihomir Orešković je v težavah.
Glasovanje o nezaupnici Karamarku mora biti v saboru najkasneje 18. junija, kar na Hrvaškem ocenjujejo kot dovolj časa, da bi vladajoča večina poskusila zagotoviti podporo Karamarku, na ta način pa verjetno tudi obstoj vlade.

Iz vlade so neuradno potrdili, da so Orešković, Karamarko in Petrov skupaj popili kavo, a so se vsi trije danes pred in po srečanju izogibali novinarjem. Premier je srečanje napovedal v torek med obiskom v Parizu, ko je izrazil optimizem v obstoj vlade, kot tudi prepričanje, da imajo v vladi skupne cilje.

Največja opozicijska stranka SDP je sredi maja zahtevala glasovanje o nezaupnici Karamarku zaradi poslovanja podjetja njegove soproge Ane Karamarko s podjetjem največjega lobista madžarske energetske družbe Mol na Hrvaškem, Josipom Petrovićem, ki je tudi dolgoletni Karamarkov prijatelj.

Prvi podpredsednik vlade Karamarko je zahteval oceno komisije za določanje navzkrižja interesov, a so v SDP povedali, da gre predvsem za politično odgovornost predsednika HDZ.

Politično odgovornost Karamarka in zaščito nacionalnih interesov izpostavlja tudi Most, ker je hrvaška vlada v dveh arbitražnih postopkih z Molom zaradi upravljavskih odnosov v eni strateških hrvaških družb Ina. Karamarko je večkrat zahteval prekinitev arbitraže z Molom. Čeprav je vlada podprla Karamarka, je šest ministrov Mosta bilo proti. Petrov je napovedal, da bo tudi 12 od skupno 15 poslancev Mosta podprlo zahtevo po odstopu Karamarka.

Dovolj za odpoklic Karamarka?

Za podporo nezaupnici sta se danes odločila tudi dva poslanca opozicijske stranke Hrid, kar po nekaterih izračunih pomeni, da se je opozicija povsem približala potrebnim 76 glasovom za odpoklic Karamarka, ki bo v tem primeru prvi član katere od hrvaških vlad, ki bo dobil nezaupnico v saboru.

Neodločnih naj bi bilo še kakšnih deset poslancev, med njimi tudi nekateri iz vladajoče Domoljubne koalicije, med drugim po dva poslanca Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) in Hrvaške kmečke stranke (HSS) ter nekateri poslanci nacionalnih manjšin. Večina neodločnih pričakuje oceno komisije za določanje navzkrižja interesov, preden se bodo dokončno odločili.