Draga zamuda

Zaradi izgubljenih 8,7 milijona evrov ga je Klemenčič "odžagal"

T.L./STA
27. 5. 2016, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo, Slovenija ppa bo Bruslju morala vrniti 8,7 milijona evrov.

STA
Bembič postopka ne želi komentirati.

Disciplinski postopek zoper štiri uslužbence agencije za kmetijske trge, ki naj bi bili odgovorni za zamujeno tožbo, s katero bi lahko Slovenija izpodbijala kazen Bruslja zaradi nepravilnosti pri razgradnji Tovarne sladkorja Ormož, je odpravljen, poroča Televizija Slovenija. Državni pravobranilec Lucijan Bembič pa prejel sklep o odpovedi.

Kot je poročala TV Slovenija, sklep o odpovedi delovnega razmerja Bembiču še ni pravnomočen. 

Dva dni prepozno

Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.

Klemenčič neizprosen

Pravosodni minister Goran Klemenčič in kmetijski minister Dejan Židan sta se po preučitvi vseh poročil glede prepozno oddane tožbe odločila za zahtevo oz. uvedbo disciplinskih postopkov v obeh institucijah, ki sta se znašli na udaru - državnem pravobranilstvu in agenciji za kmetijske trge.

"Državni pravobranilec v tej zadevi je moral in mogel vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi bila tožba vložena pravočasno," je februarja svojo odločitev pojasnil Klemenčič in ocenil, da je pravobranilec ravnal nevestno in malomarno.