Igrišča zdaj barvita

Odvrniti otroke od računalnikov

Gabrijel Toplak
27. 5. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okolica Osnovne šole Borcev za severno mejo Maribor je s pomočjo Rotary kluba Maribor Lent polepšala in obogatila tamkajšnja igrišča, da bi otroke zvabili na dvorišče.

Gabrijel Toplak
V igri Štirje kvadrati otroci na različne načine z žogo razvijajo motorične sposobnosti

Osnovna šola Borcev za severno mejo Maribor se kot prva slovenska šola lahko pohvali z novimi igralnimi površinami, s katerimi spodbujajo osnovnošolce k igram na dvoriščih, da jih odvračajo od iger na računalniku.

Gabrijel Toplak
Igra Twister izhaja iz Amerike in omogoča učencem tekmovanje v opravljenih potezah.

IGRE ZA DVAJSET ŠOL

Vlado Karažinec, predsednik Rotary kluba Maribor Lent 2015/16, je povedal, da bodo z donatorskimi sredstvi v višini okrog 10.000 evrov v mestu obogatili zunanje igralne površine 20 ustanov. »Gre za pet novih iger (trikraki ristanec, twister, štirje kvadrati …), ki so jih poznali dedki in babice ter so s posebnimi barvami narisane na asfalt,« je pojasnil Karažinec.

Gabrijel Toplak
Vlado Karažinec, predsednik Rotary kluba Maribor Lent 2015/16

USPOSABLJANJE ZA UČITELJE

Nekdanja predsednica omenjenega Rotary kluba, sicer pa učiteljica športne vzgoje na tej šoli, Nina Kolenc, pravi, da so se za igre odločili po raziskavah, saj vsaka od njih učencem omogoča, da jih z različnimi barvnimi odtenki zvabijo na dvorišče, kjer razvijajo športne kompetence. »V tujini so 15-odstotno zasedenost igrišč uspeli zvišati na 95-odstotno zasedenost,« je razložila Kolenčeva in dodala, da načrtujejo posebno izobraževanje učiteljev o pravilnem igranju, da bi dobljeno znanje prenašali na otroke. Kot posebnost je izpostavila, da nimajo narisanega klasičnega ristanca, ampak trikrakega, kar jim omogoča, da učenci razvijajo svojo ustvarjalnost in druge socialne veščine, ki so v nasprotju s tistim, kar počne računalnik.

Gabrijel Toplak
V ristancu sodelujoči tekmujejo v skakanju

ZA GIBANJE IN ŠPORT

Pridobitev pozdravlja tudi ravnateljica Lučka Lazarev Šerbec, ki meni, da jih dviguje iz nekega povprečja, saj lahko otrokom v gibanju in za njihov razvoj nudijo še več. »Treba se je zavedati, da je tehnologija okupirala skoraj celoten svet otrok, zato se na naši šoli veliko posvečamo gibanju in športu,« je poudarila sogovornica in nadaljevala, da njihova šolska okolica predstavlja pobreški park, zato se že zdaj v njem v popoldanskem času zadržuje veliko ljudi, ki se bodo lahko tudi preizkusili v igranju.