Smrtno nevarne poškodbe

Žrtvi pretepla, nato pa še mučila

Zoran Franc
27. 5. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poligrafskega testa osumljenca Dalibor (33) in Mića (56) Predić, nista prestala in pozneje krivdo celo priznala. Dalibor je priznal, da sta ga gnala zavist in pohlep po denarju.

arhiv svet 24
Svetozar Rpanović

Mića Predanić (56) iz srbske vasi Slatina pri Boru, ki je s sinom Daliborjem (33) pretepel, mučil in oropal Svetozarja Rpanovića (90) in njegovo hčer Dušanko Abrašević (67), je priznal brutalen zločin. Predanićeva sta žrtvi najprej pretepla, kasneje pa ju, ker nista želela izdati, kje je denar, dodatno mučila. Pretepena Dušanka je bila zvezana na gnoju, medtem ko sta Svetozarja privezala v kopalnico, z glavo v straniščni školjki. Hudo pretepena Svetozar in njegova hči Dušanka sta nameščena na nevrokirurški kliniki v Nišu, kjer se zdravniki še vedno borijo za njuni življenji.

Na dihalnem aparatu

»Pacienta imata smrtno nevarne poškodbe. Po operaciji nam je uspelo vzpostaviti stabilne parametre vitalnih organov, vendar sta še vedno v življenjski nevarnosti. Svetozar je imel frakturo lobanje, krvavitve v možganih in zlomljeno spodnjo čeljust. Dušanka pa ima hude poškodbe glave in prsnega koša. Oba sta nezavestna in priklopljena na dihalne aparate,« pove doktor Goran Milošević, vodja anesteziološke službe, in ob tem dodaja, da so največja težava rane, ki so pravzaprav bile zadane po celem telesu in so okužene s fekalijami.

Pretepena Dušanka je bila zvezana na gnoju, medtem ko sta Svetozarja privezala v kopalnico, z glavo v straniščni školjki.

Kot pove anonimni vir, ki je s preiskavo dobro seznanjen, je starejši Predić že stari znanec policije. »Ta je bil aretiran že pred desetimi leti zaradi več tatvin, medtem ko je to za njegovega sina Daliborja prvi prekršek te vrste.« Predaniča sta po ropu pobegnila v Slatino, kjer pa ju je po dveh dneh skrivanja našla policija in ju aretirala. »Na prvi obravnavi sta zanikala pretep in rop, toda ko je policija izvedla preizkus s poligrafskim izpraševanjem, ga nista opravila in kasneje priznala zločin,« pove anonimni vir. Vir je še dodal, da naj bi strašni zločin Dalibor načrtoval že dlje časa.

Branila sta se pred napadom

»Dalibor je kot gradbeni delavec pogosto delal s Svetozarjevim sosedom, pri čemer je izvedel, da ima Dušanka sina v Avstraliji in da jima ta pošilja večje vsote deviz za izgradnjo nove hiše. Očitno ga je premamil pohlep, zato je verjetno predlagal očetu, da ju oropata,« pove vir.

Dalibor je bil do pred dvema letoma zaposlen v borskem podjetju, ki zaposluje ljudi s posebnimi potrebami. »Dalibor je delal pri nas do avgusta 2014, zatem je dal odpoved. V naši ustanovi je zaveden kot invalid prve stopnje, tako je bil zaposlen le za polovični delovni čas,« pove direktor podjetja Nenad Miladinović in ob tem dodaja, da so bili zaposleni presenečeni, ko so slišali za pošastno kriminalno dejanje, ki ga je storil Dalibor.

Najdena polovica ukradenih stvari

Glede na zadnje podatke so pri osumljenih našli le 1500 ukradenih evrov, medtem ko sta domnevno ukradla okoli 3000 evrov. »Po policijskem pregledu hiše je bilo najdenih več kot 20 tisoč evrov, pa tudi večji zneski v švicarskih frankih in srbskih dinarjih. Roparja sta sicer sumila, da ima Rpanovič več denarja, vendar jima ta podatka tudi v času izsiljevanja in pretepov ni razkril,« je povedal vir.