Obljube Karla Erjavca

"Močno bom nasprotoval pokojninski reformi v letu 2017"

E.R.
19. 5. 2016, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Napoveduje tudi uskladitev pokojnin in to do poletja.

Mediaspeed
Erjavec je interpelacijo označil za "pamflet očitkov".

Potrebe za novo reformo v letu 2017, kot predlaga Evropska komisija, po Erjavčevem mnenju ni, zato ji bo močno nasprotoval. V DeSUS po navedbah predsednika Karla Erjavca pozdravljajo novico iz Bruslja, ki obeta izstop Slovenije iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja. Prepričani so, da je eden od razlogov za to zadnja pokojninska reforma.

Prav tako DeSUS ne bo sodeloval pri oblikovanju pokojninske reforme, kot za leto 2017 predlaga Evropska komisija, je povedal Erjavec. Prepričan je, da je že zadnja sprejeta pokojninska reforma močno posegla v pravice bodočih upokojencev.

Dobra novica iz Bruslja

Za Slovenijo je namreč v sredo iz Bruslja prišla dobra novica, saj je Evropska komisija predlagala končanje postopka zaradi presežnega primanjkljaja. A je obenem Slovenija tako kot lani dobila tudi štiri priporočila z več konkretnimi predlogi za proračunsko in reformno ukrepanje v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Komisija je Slovenijo med drugim pozvala, naj po odpravi čezmernega primanjkljaja doseže letno fiskalno prilagoditev v višini 0,6 odstotka BDP v letih 2016 in 2017, pozvala jo je tudi k pripravi in izvedbi reforme sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe ter k sprejetju pokojninske reforme do konca leta 2017.

Koalicija se je sicer po dokaj burni razpravi že v preteklih mesecih do neke mere uskladila in se strinjala, da do leta 2020 nova pokojninska reforma ni potrebna, pač pa bodo pripravili ukrepe, ki bodo učinkovali po tem letu. V SMC so ob tem poudarili nujnost sprejetja ukrepov na področju aktivne politike zaposlovanja.

O pokojninah na že v nekaj tednih

O vprašanjih, ki sodijo pod okrilje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, torej tudi o pokojninah, bo koalicija razpravljala na posebnem srečanju, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna ali nekaj dni pozneje, je danes po koalicijskem srečanju pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Do poletja uskladitev pokojnin? 

Koalicija pa mora s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem rešiti tudi vprašanje izredne uskladitve pokojnin. Mramor je v ponedeljek ponovil svoje nasprotujoče stališče in izpostavil znižane napovedi gospodarske rasti za letos ter s tem pritisk na proračun. Jeseni bo verjetno znano, ali so napovedi pravilne, je dejal Mramor in opozoril, da bi izredna uskladitev zahtevala tudi zmanjšanje drugih strukturnih izdatkov.

Erjavec je danes ponovil, da pričakuje uskladitev pokojnin do poletja, o tem pa po njegovih navedbah odloča koalicija, ne minister za finance.

Tudi Kustec Lipicerjeva je spomnila, da so vse koalicijske stranke glede tega dale jasno politično zavezo in sprejele odgovornost, da bodo to vprašanje v napovedanem času rešile, kar da bodo tudi uresničile. "Minister Mramor je kot ostali ministri del vladne ekipe, ki jo vodi izvoljena vladna koalicija. Kot vsi drugi ministri mora slediti tudi političnim navodilom, ki jih prejme od predsednika vlade," je finančnemu ministru sporočila Kustec Lipicerjeva.