Slovenija

Vsak s svojo zgodbo: sečnja na sodišču

M.Ž./Dolenjski list
13. 5. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Da je bilo posekanega in odpeljanega preveč lesa brez odločbe revirnega gozdarja, je dejstvo, kdo je odgovoren, pa je vprašanje, na katerega ni mogoče enostavno odgovoriti.

Arhiv Svet24
Vsak osmi državljan Slovenije je lastnik gozda, delo v gozdu pa je eno najtežjih in najnevarnejših opravil, a se ga mnogi lotevajo brez ustreznega znanja in zaščitne opreme.

Sečnjo je opravil Muamer Murtić oziroma njegovo podjetje Muki les, a kot je povedal na prvi obravnavi na novomeškem sodišču v začetku aprila, je to storil po naročilu Jana Zavodnika, sicer policista v Dolenjskih Toplicah, ki je tedaj imel tudi popoldanski s. p., svetovanje za gradnjo biohiš.

Novomeško sodišče ne bo imelo lahke naloge. Izvajalec sečnje in njen naročnik imata namreč vsak svojo zgodbo. 

Murtić, ki se je na sodišču znašel zaradi tatvine preveč posekanega lesa, je na prvi obravnavi povedal, da je Zavodniku zaupal in da je posekal to, kar mu je naročil, med drugim tudi drevesa, ki so imela drugačno označbo, kot jih daje zavod za gozdove. Slednje je na obravnavi potrdil tudi njegov brat Anel Murtić, ki je bil eden od delavcev v gozdu, in dodal, da jih je Zavodnik med sečnjo obiskoval vsak drugi dan. Drevesa naj bi po besedah obdolženega označil Zavodnik in mu naročil, naj se nič sekira, saj bo za vse odgovarjal on.

Tudi Katja Luzar, zunajzakonska partnerica Muamerja Murtića, je potrdila, da so Zavodnika poznali od prej, saj jih je po njenih besedah večkrat obiskal. »Vse je potekalo tako, kot so se dogovorili, za vse obstaja dokumentacija,« je dejala in dodala, da so na koncu vsi trije naredili tudi obračun.

Povedala je še, da so Zavodniku njegov delež plačali v treh delih – pred začetkom sečnje 15 tisoč evrov na tekoči račun kot posojilo, nato po tem, ko so že začeli sekati, 6. avgusta, pet tisoč evrov na roke (ta dan so z njim podpisali tudi pogodbo o nakupu lesa, v kateri je dogovorjena količina lesa nekaj več kot 380 kubičnih metrov), po končani sečnji pa še 10 tisočakov na račun.

Posekali preveč

Iz gozda na Drganjih selih več kot 400 kubičnih metrov lesa brez odločbe revirnega gozdarja, izjave izvajalca sečnje in njenega naročnika pa nasprotne.

ZAVODNIK POVSEM DRUGAČE

Jan Zavodnik je med pričanjem povedal drugačno zgodbo. O pet tisoč evrih, ki naj bi jih dobil na roke, ne ve nič, skupno je dobil 25 tisoč evrov. Kot je zatrdil, na svojo pest ni označil nobenega drevesa in tudi ne ve, kdo jih je, prav tako ni naročil obdolženemu, naj jih poseka. Je pa potrdil izjavo revirne gozdarke, s katero sta parcelo obiskala dvakrat. Prvič 13. avgusta, ko mu je naročila, naj ustavi sekanje, saj naj bi po odločbi zavoda za gozdove začeli sekati po 15. avgustu, da bi si ogledala posek, ker ji je dejal, da je posekanih nekaj več dreves. Drugič pa 23. avgusta, da mu na njegovo željo odmeri še dodatna bukova drevesa.

Slednjega sicer ni odkazala v celoti, saj je od nakupa odstopil. »Takrat sem prvič videl drugače označena drevesa in ugotovil, da nekaj ni v redu, zato se je zadeva zame zaključila. Poklical sem Murtića, da vse ustavi,« je povedal Zavodnik in dodal, da naj ne bi nikoli do trenutka na sodišču videl obračuna, ki ga je omenila Luzarjeva, in ga tudi ni podpisal, pri samem delu v gozdu pa naj bi jih obiskal le enkrat.

MURTIĆ RAZOČARAN

Obdolženi in njegov zagovornik sta ob koncu predlagala zaslišanje še nekaj prič, sicer pa je Murtić po obravnavi za Dolenjski list dejal, da je nad vsem tem zelo razočaran, saj ni nikoli nič ukradel in nikoli vzel niti enega polena.

»Delal sem, kar mi je bilo naročeno,« je še enkrat poudaril in dodal, da si želi, da se vse skupaj zaključi, da bo lahko normalno živel in delal.