NOVI OBRAZI

Cerar v ogenj pošilja novega

T.L.,STA
6. 5. 2016, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cerar naj bi Peršaka predvidoma danes predlagal za kulturnega ministra.

STA
Tone PeršakTone Peršak Peršak se je že včlanil v DeSUS, kar je pogoj za prevzem funkcije.

Premier Miro Cerar bo predvidoma danes zjutraj v državni zbor poslal predlog kandidature Toneta Peršaka za novega kulturnega ministra. DeSUS se je za Peršaka odločil v sredo, predsednik stranke Karl Erjavec pa je že takrat povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja, in zato pričakuje, da bo čim prej vložena v DZ.

Skozi sito Erjavčevih gladko

Izvršni odbor DeSUS je kandidaturo državnega sekretarja Toneta Peršaka za kulturnega ministra v sredo podprl soglasno. Čeprav je bilo iz SMC v četrtek slišati, da mora premier opraviti še nekaj pogovorov in premislekov, pa Peršakove kandidature očitno ne problematizira in ga bo državnemu zboru predlagal v imenovanje. 

Na prvem mestu finance

Peršak, ki bo na ministrstvu nasledil Julijano Bizjak Mlakar, je v sredo kot svojo prvo nalogo izpostavil prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture. Vendar drastičnih skokov pri tem po njegovih besedah ni pričakovati. Nadalje je poudaril sistemsko prenovo kulturnega področja, zlasti zato, ker imajo nekatere rešitve "zelo dolgo brado in po svojem miselnem temelju izhajajo še iz prejšnjega družbenega sistema".

Kandidat se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ. Delovno telo sprejme mnenje o predstavitvi kandidata, ki ga predsednik delovnega telesa takoj, najkasneje pa v 48 urah po predstavitvi pošlje predsednikoma DZ in vlade.

Že prihodnji teden na novem položaju?

Predsednik vlade lahko najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa umakne predlog kandidature za ministra in predloži novo kandidaturo.

Pristojni odbor bi Peršaka lahko zaslišal prihodnji teden, DZ pa ga imenoval na majski seji. Ministra izvolijo z večino prisotnih poslancev.