Krvava Ljubljana

Umor bodo pomagali razvozlati Nemci

Robert Marin
6. 5. 2016, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novo izvedensko mnenje glede strelskih delcev, najdenih pri Milku Noviču, obtoženem umora Janka Jamnika, bodo izdelali nemški strokovnjaki iz Münchna – predvidoma do konca junija.

Arhiv Svet24
Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Narok ni trajal več kot pet minut, a je dodobra razvnel strasti med podporniki obdolženca.

Novičeve navijače je najbolj zmotilo to, da niso vsi mogli v razpravno dvorano, ki je bila tokrat precej manjša kot tista, kjer mu sodijo sicer. Nekatere najbolj vnete je moral varnostnik sodišča lastnoročno odstraniti iz dvorane. »Kdo mi bo povrnil potne stroške?!« se je potem pred dvorano drl eden od njih. Kot rečeno, je narok potem trajal le nekaj minut, toliko, da je sodnica Špela Koleta vpletenim sporočila, da je od nemških tožilcev prejela dopis, da je bilo zaprosilu za izdelavo izvedeniškega mnenja ugodeno in da bo ljubljansko okrožno sodišče te dni vso dokumentacijo poslalo v Nemčijo, natančneje v München, sojenje pa se v pričakovanju, da bo novo mnenje do takrat nared, nadaljuje 27. junija.

Umor iz brezobzirnega maščevanja

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta. Eden od najmočnejših adutov tožilstva, da je na Jamnika streljal prav Novič, pa naj bi bili ujemajoči se GSR-delci, ki nastanejo ob streljanju; preiskovalci so jih našli na kraju zločina in pri obdolžencu. Obdolženi, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča, zanj obremenjujoče izvedeniško mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) pa je obrambi z nekaterimi pričami uspelo izpodbiti do te mere, da je sodišče poiskalo primeren inštitut v tujini, ki je primer pripravljen vzeti pod drobnogled.

Arsen Perić / M24
Za Jamnika sta bila usodna dva strela v glavo, ki ju ni nihče slišal.

Zaklenil avto in obležal v mlaki krvi

Umor se je zgodil 16. decembra 2014 na parkirišču restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču. Kritičnega večera so uslužbenci Kemijskega inštituta v Via Boni imeli prednovoletno zabavo. Jamnik se je na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Iz posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je bilo pred vhodom v restavracijo takrat devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil, zaradi česar so Novičevi odvetniki prepričani, da je storilec uporabil dušilec zvoka oziroma da za umorom stojijo profesionalci, dobro usposobljeni in vnaprej organizirani, ki so morali svoji žrtvi slediti že od doma.