Človek je zver

Labodom oskrunili dom

Gabrijel Toplak
20. 4. 2016, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V bližini mestnega parka so nepridipravi labodoma, ki sta si ustvarjala svojo družinico, razbili tudi štiri jajca. Primer obravnava policija, vandalom pa grozi več let zapora.

facebook
Laboda sta se pred dnevi vrnila na »kraj zločina«; k sreči je labodka spet zvalila jajce in zdaj ga s samcem na veselje mnogih sprehajalcev skrbno varujeta.

Facebook
Pogled na labodje gnezdo je bil po uničenju več dni precej žalosten, saj je bilo prazno oziroma je delovalo kot zapuščeno.

Ni prav pogosto, da je nekdo v urbanem okolju priča dogodku, ko nekdo namenoma škoduje živalim. A na slednje je vseeno naletel Ptujčan Boštjan Koražija, ki je dejanje ostro obsodil na svojem facebook profilu.

Človek je zver

»Da je človek, žal, največja zver, se je danes izkazalo, ko sva z Ignacem Navernikom hodila skozi mestni park, kot mu rečemo domačini. Zgrožena sva ugotovila, da je nekdo uničil labodje gnezdo in podmladek labodjega para, ki si je tam že ustvarjal labodjo družinico. Ne razumem, zakaj se poslužujejo takšnega načina mučenja. Naj povem, da to ni prvi primer na Ptuju. Skoraj vsako leto se to dogaja – ali račja ali labodja gnezda,« je zapisal. Že kakšen dan kasneje pa še: »Končno tudi ena dobra novica! Labodja samec in samica sta se vrnila. Slednja je znesla jajce in spet gnezdi v starem gnezdu.«

Facebook
Neznanci so se po uničenju labodjega gnezda lotili še jajčk, ki so jih razmetali bo bližnji okolici in jih s tem tudi povsem uničili

Eden redkih

Boštjan Koražija
Boštjan Koražija ostro obsoja takšna ravnanja v tako imenovanem labodjem parku, kamor se labodji par vrača zadnjih nekaj let in sprehajalce prijazno pozdravlja.

Na njegov zapis so se odzvali tudi v društvu Animal Angels, saj je članica Špela Kozel s Ptuja sporočila: »Kako vemo, da se to dogaja skoraj vsako leto? Vsaj enkrat letno zasledim, da ljudje objavijo na svojem facebook profilu fotografije razbitih jajčk. Redni sprehajalci skozi ptujski park pa vedo, kje gnezdijo živali. Do zdaj so ljudje samo poslikali in delili na facebook profile – noben pa ni podal kakršnekoli prijave, ker si tega ali niso upali ali pa jim je bilo vseeno. Gospod Boštjan je eden izmed redkih, ki je kot očividec podal prijavo, in zaradi njega je ta primer v postopku, da se najde osebo, ki je to storila. Njegova objava je tudi edina oprijemljiva, za katero lahko stojimo, medtem ko za ostale nimamo oprijemljivih podatkov.«

Kaznivo dejanje

Da primer obravnavajo tudi policisti, je predstavnik za odnose z javnostmi na PU Maribor Bojan Kitel, ki je povedal, da je policijska postaja Ptuj prijavo in fotografije uničenih labodjih jajc prejela po elektronski pošti. »Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so policisti evidentirali kaznivo dejanje nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za katero je za osumljenca predpisana kazen zapora do pet let. Na PP Ptuj nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov za izsleditev do sedaj neznanega storilca za storitev kaznivega dejanja. Na podlagi ugotovitev bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo na Ptuju,« je zapisal Kitel.