Zdrahe med invalidi

Črni fond odnesel predsednika

Mirjana Martinović
20. 4. 2016, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V prostorih Medobčinskega društva invalidov (MDI) Novo mesto so nekega lepega dne našli denar. Natančneje v papir zavito gotovino. Izkazalo se je, da gre za dobrih 18 tisočakov, afera pa je na površje izplavala ob zadnjem, marčevskem občnem zboru društva. Skupaj z ostalimi očitki prisotnih je zadeva po burni razpravi odplaknila dosedanje vodstvo.

Dolenjski list
Alojz Golob in Martin Trščinar

Na občnem zboru MDI je bilo slišati vrsto očitkov na račun dotedanjega predsednika Alojza Goloba, ki je društvo vodil kar zadnjih 12 let. Za kaj gre? Bilanco poslovanja za lansko leto naj bi vodstvo oddalo Ajpesu brez vednosti občnega zbora, brez njih naj bi se Golob odločil tudi za nakup apartmaja v Dolenjskih Toplicah, največ domišljije pa buri tako imenovani črni fond društva.

»Ko smo predsednika povprašali zanj, je odgovoril le, da gre za »sredstva neimenovanih donatorjev«, in teh naj bi bilo po njegovih besedah za okoli 20 tisočakov,« pripoveduje Martin Kužnik, predsednik nadzornega odbora društva v prejšnjem sestavu. Z namenom, da bi preiskali zadevo, so oblikovali komisijo, kot pravi Kužnik, ter nato v pisarni društva v Novem mestu našli v papir zavito gotovino. »Bilo je natanko 18.020 evrov in potem smo se mesec dni borili, da je ta denar končal na tekočem računu društva. In ker se je tako visok znesek kar pojavil med prihodki društva, so ga morali na hitro porabiti, zato so kupili apartma v Dolenjskih Toplicah,« je prepričan Kužnik. Golobovi nasprotniki so prepričani, da se nakup brez vednosti občnega zbora društva ne bi smel zgoditi. Zanj so odšteli okoli 42 tisočakov: polovico naj bi pokril denar iz tako imenivanega črnega fonda, za preostanek so najeli kredit.

Dolenjski list
Alojz Golob, nekdanji predsednik Medobčinskega društva invalidov Novo mesto.

Očitke zavrača

»Lahko bi mu rekel rezervni sklad, pa afere ne bi bilo,« je zadevo komentiral Alojz Golob. Zatrdil je, da gre dejansko za donacije neimenovanih ljudi, ki so društvu pomagali pod izključnim pogojem, da ostanejo anonimni. Dodal je, da je zanj vedel tako upravni kot nadzorni odbor, ter odločno zavrnil kakršnekoli namige o pranju denarja. Zadeve ne bo lahko preveriti, saj o obstoju črnega fonda menda ne obstaja nikakršna pisna dokumentacija več.

Da je lani kupil apartma v Dolenjskih Toplicah brez vednosti občnega zbora, se mu prav tako ne zdi sporno, saj gre po njegovih besedah za dobro naložbo v korist vseh članov. Ti bodo lahko zdaj tam bivali po ugodnejši ceni, tudi sam ga je že koristil. Da so lansko bilanco Ajpesu oddali brez vednosti občnega zbora, je po njegovem le posledica »prehitre računovodkinje«.

Prijava inšpekciji

Lanska bilanca pa je po zagotovilih nove predsednice društva, Marinke Hlade, podobna predlanski, ko je bil letni proračun MDI nekaj čez 80 tisočakov. Okoli 12.000 evrov dobijo od krovne Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, pol manj prispeva Mestna občina Novo mesto, do 500 evrov še ostale dolenjske občine, okoli sedem tisočakov se nabere od članarine. Vse ostalo predstavljajo sredstva uporabnikov programov, zatrjuje Golob, ki je ponosen na dosedanje delo, čeprav priznava, da so bili pri ravnanju z donacijami »mogoče nekoliko nerodni«. To »nerodnost« bo zdaj po sklepu občnega zbora preverila davčna inšpekcija.

Kužnik je še povedal, da je prijavo na inšpekciji osebno še dopolnil zaradi omenjenega črnega fonda, želel pa je tudi, da bi izvedli revizijo lanske bilance in zadevo prijavili policiji, a o njegovih predlogih niso želeli niti glasovati. Čeprav ima zdaj MDI novo vodstvo, je iz društva izstopil. Golob, nasprotno, društva ne namerava zapustiti, je pa v tem kratkem času že ustanovil novega – Društvo amputirancev Dolenjske in Bele krajine.