Kultura

Dnevi knjige

M. L.
19. 4. 2016, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po desetih mestih so od včeraj v sklopu Slovenskih dnevov knjige v ospredju knjige, avtorji in založniki. V Mariboru so dneve že uvedli v petek, včeraj pa so jih slavnostno odprli v Ljubljani in po drugih mestih.

Profimedia

Slovenske dneve knjige so v Mariboru pripravili že 19. aprila. Tudi letos dneve zaznamuje geslo Ko te napiše knjiga. V ospredju literarnega dogajanja sta William Shakespeare in Miguel de Cervantes ob letošnji 400. obletnici smrti. Gosta festivala sta Milan Jesih in katalonski pisatelj Vicenc Pages Jorda. Na mariborskem Grajskem trgu do sobote poteka knjižni sejem, ki ga spremlja pester program na odprtem odru in v mestnem središču. Na svetovni dan knjige, 23. aprila, pripravljajo tradicionalni maraton mariborskih literatov.

Prevetreni v podzemlje

STA
V Ljubljani se bodo na svetovni dan knjige poklonili tudi pokojnemu sociologu in literatu Alešu Debeljaku.

V Ljubljani se bodo 21. slovenski dnevi knjige do petka "prevetreni podali v podzemlje in v program vključili nevidne člane družbe". Literaturo bodo širili po številnih zavodih, v raznovrstno dogajanje bo vpeta vrsta slovenskih in tujih gostov. V Pritličju bodo potekala predavanja, glavno dogajanje pa bo na recikliranemu odru na Mestnemu trgu. Na svetovni dan knjige se bodo z branjem poklonili preminulemu sociologu in literatu Alešu Debeljaku.

Dogodki, pogovori, branja

Številne s knjigami povezane dogodke ter pogovore in branja slovenskih in tujih avtorjev pripravljajo še v Celju, Kopru, Novem mestu, Zgornji Kungoti, Lenartu, Slovenskih Konjicah, Ormožu in na Ptuju. Organizatorji so opozorili, da je zadnji trenutek gostovanje v Ljubljani in Novem mestu odpovedal Svetislav Basara. Namesto njega na dneve prihaja literarni teoretik Igor Perišić.