Gladka zmaga

Nov slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice je Marko Bošnjak

G.G./STA
19. 4. 2016, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes na zasedanju v Strasbourgu za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) izvolila odvetnika Marka Bošnjaka.

Mediaspeed
Marko Bošnjak je prejel največ glasov.

Za izvolitev je bila potrebna podpora 68 članov skupščine, ki so glasovali, Marko Bošnjak pa je prejel 113 glasov, so sporočili iz Strasbourga.

Od skupno veljavnih 134 oddanih glasov sta drugi dve kandidatki - vrhovna sodnica Nina Betetto in profesorica na Pravni fakulteti Univerze v Gentu Nina Peršak - prejeli 14 oziroma sedem glasov.

Odvetnik in profesor kazenskega prava bo devetletni mandat prevzel najkasneje v treh mesecih.

Ključna predstavitev

Novoizvoljeni sodnik je ocenil, da je bila za veliko podporo ključna nedeljska predstavitev kandidatov za sodnika pred pristojnim odborom PS SE. "Bil sem zadovoljen, ko sem videl, da so parlamentarci, ki so bili člani odbora, spraševali strokovna vprašanja, ter da sem imel možnost predstaviti svoja razumevanja glede področij delovanja sodišča in da sem jih s predstavitvijo tako prepričal, da so se odločili, da mi dajo jasno podporo," je povedal Bošnjak.

Kot največji izziv za prihodnje Bošnjak sedaj najprej vidi vključitev v delo sodišča in harmoniziranje z obstoječo sestavo sodišča. Potem se bo soočil z izzivi, s katerimi se ukvarja sodišče. "Gre za razvoj in poglabljanje obstoječe sodne prakse na področju mednarodnega varstva človekovih pravic, krepitve zaupanja v očeh pritožnikov, držav, ki so pogodbenice konvencije, specializirane javnosti, ki preučuje delo sodišča in na koncu splošne javnosti," je povedal Bošnjak.

PS SE ga je na spomladanskem zasedanju danes izvolil, potem ko ga je v nedeljo pristojni skupščinski odbor članom skupščine priporočil kot najbolj kvalificiranega kandidata med tremi. Priporočilo odbora sicer ni bilo zavezujoče.

Bošnjak bo na Evropskem sodišču za človekove pravice nasledil Boštjana M. Zupančiča, ki je tam sodnik že od leta 1998, mandat pa mu je potekel 31. oktobra lani.