Strankarske volitve

Papež pozval k obisku psihiatra

Matej Klarič
19. 4. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V noči z danes na sredo bodo v ZDA potekale strankarske volitve v New Yorku, ki prinašajo veliko število glasov.

Reuters
Sanders se je na konferenci v Vatikanu srečal tudi s socialističnim predsednikom Bolivije Evom Moralesom.

Na demokratski strani je na namreč na voljo kar 291 delegatskih mest od preostalih 1959. Poleg Pensilvanije z 210 mesti in Kalifornije s 546 je New York mesto z največjim številom preostalih neodločenih glasov v predsedniški bitki.

Tudi na republikanski strani je podobno. V Velikem jabolku je na voljo 95 mest od preostalih 769 delegatskih mest. Gre za četrto največje število delegatskih mest, ki jih lahko kandidati dobijo v posamezni državi. Treba pa je poudariti, da zmagovalcu ne pripadajo vsa delegatska mesta, temveč se ta delijo sorazmerno, glede na volilni uspeh. Tudi zato po navadi volitve v New Yorku niso imele tako velikega vpliva, kot ga bodo – zaradi izenačene volilne tekme – imele tokrat. Še posebej ob dejstvu, da je demokratični socialist Bernie Sanders zmagal na kar sedmih od zadnjih osmih volitev. Na republikanski strani pa Cruz vse bolj grozi Trumpu.

Reuters
Izdelali so celo lutko v podobi Clintonove.

Sanders znižuje prednost

V zadnjem mesecu je uspelo Sandersu izdatno zmanjšati zaostanek za Clintonovo v New Yorku, a po raziskavah kljub temu še vedno zaostaja za njo. V povprečju ji raziskave kažejo 13,8-odstotno prednost, zato se zdi, da bo Sandersu zmanjkalo časa, da bi jo v tem mestu lahko premagal. Clintonova je veliko bolj poznana, saj je igrala pomembno vlogo že v moževi volilni kampanji. New York pa je zastopala tudi v senatu in spletla vrsto pomembnih vezi in poznanstev, ki ji izdatno pomagajo v kampanji.  

Prvič prehitel Clintonovo na državni ravni

Bolj ko Sandersove ideje prodirajo v javnost, bolj je priljubljen. Na njegovih shodih se zbira tudi večje število podpornikov kot na shodih njegove protikandidatke. V tem mesecu je na ravni cele države med demokratskimi volivci po Reuters-Ipsosovi anketi celo prvič za en odstotek prehitel tekmico. Med neodvisnimi pa je pred njo celo za 16 odstotkov. A veliko vprašanje je, ali ima Sanders še vedno dovolj časa, da prehiti Clintonovo.

Obisk Vatikana

V petek je Sanders celo obiskal Vatikan. New York ima namreč več kot 40 odstotkov katolikov, zato je želel s svojim obiskom v tej državi prepričati neodločene volivce. Clintonova ima namreč visoko podporo med katoliki, še posebej Latinskoameričani. V Vatikanu se je uradno udeležil konference o družbeni pravičnosti. Papež Frančišek pa se je ni želel udeležiti. Uradni razlog je bil njegova prezaposlenost s sobotnim obiskom beguncev na Lezbosu. Bolj verjetno pa je, da se papež javno ne želi opredeliti glede strankarskih volitev, čeprav je naklonjen Sandersu. Spomnimo, da je v preteklosti javno kritiziral Donalda Trumpa.

Reuters
Papež Frančišek o srečanju s Sandersom: "Če pa kdo misli, da je rokovanje vpletanje v politiko, naj si poišče psihiatra."

Rokovanje s papežem

Naposled sta se Sanders in papež vendarle srečala v Domu svete Marte, kjer so nastanjeni gostje v Vatikanu. Papež je želel zmanjšati pomen dogodka z besedami: "Pozdravil sem njega in njegovo ženo. Temu lahko rečemo dobre manire. Če pa kdo misli, da je rokovanje vpletanje v politiko, naj si poišče psihiatra." Sanders je dejal, da je počaščen, ker je spoznal papeža, in da ceni njegovo sporočilo o večji pravičnosti v svetovni ekonomiji: "Predal sem mu svoje občudovanje glede izjemnega dela, ki ga opravlja, ko odpira nekatere pomembne teme, ki zadevajo naš planet in milijarde ljudi na njem." V kratkem govoru je Sanders tudi kritiziral finančni kriminal na Wall Streetu in nepremišljeno deregulacijo, ki je pripeljala do njega, pri tem pa je citiral papeževe besede o "čaščenju zlatega teleta".

Trump v težavah

Čeprav republikanski milijarder Donald Trump pred Johnom Kasichem v New Yorku vodi za več kot 23 odstotkov, se nad njim zgrinjajo črni oblaki. Če mu ne uspe osvojiti absolutne večine, ki se mu vse bolj izmika, se zna zgoditi, da bodo na zaključni julijski konvenciji v Clevelandu v drugem krogu glasovali za njegovega glavnega protikandidata Teda Cruza, ki počasi, a vztrajno iz ozadja nabira glasove. Vedoč, da je temu tako, zato Trump v zadnjih nastopih opozarja na skorumpiran in nepravičen sistem izbire kandidatov. Bi na to opozarjal tudi, če njegova kandidatura ne bi bila ogrožena?  

Reuters
Trumpu se kljub relativni zmagi lahko predsedniška nominacija izmuzne iz rok.