Tragedija v Sredozemlju

"Žena in otrok sta se utopila pred mojimi očmi"

M.K./STA
19. 4. 2016, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanih je že več podrobnosti in pričevanj preživelih v novi migrantski tragediji je umrlo tudi več kot 500 migrantov, večinoma iz Somalije, ki so se želeli čez Sredozemlje prebiti v Italijo.

Profimedia
Konec avgusta je Italijo zajel nov, velik migrantski val, v petih dneh pa so italijanske oblasti varno spravila 14.000 ljudi. (fotografija je arhivska).

Po poročanju tujih medijev so doslej uspeli rešiti le 41 migrantov, nekatere naj bi prepeljali v Kalamato na jugu Grčije. Preživeli so povedali, da so jih ponoči premestili na drugo plovilo, ko je njihovo potonilo. Kot trdijo, je umrlo okoli 500 ljudi, a obalne straže v regiji tega podatka ne morejo potrditi.

Preživeli - migranti iz Etiopije, Somalije in Egipta - so za BBC povedali, da je okoli 240 prebežnikov izplulo iz libijskega mesta Tobruk, namenjeni pa so bili v Italijo. Na morju so jih preselili na večje plovilo, na katerem je bilo po njihovih ocenah že več kot 300 ljudi. Ta ladja je nato potonila.

»Žena in otrok sta utonila pred mojimi očmi,« je povedal preživeli Muaz iz Etiopije in zatrdil, da se je utopilo najmanj 500 prebežnikov.

»240 nas je bilo v čolnu, ko smo izpluli iz Libije, potem pa so nas tihotapci prisilili, da smo prestopili na večji lesen čoln, ki je meril v dolžino približno 30 metrov in na katerem je že bilo najmanj 300 ljudi,« je povedal Somalijec Abdul Kadir.

»Bil sem eden izmed redkih, ki jim je uspelo preplavati nazaj na manjši čoln,« je dodal Muaz.

Potnike, ki so brodolom preživeli, je rešila tovorna ladja. Njena posadka je povedala, da migranti niso želeli, da jih predajo grškim oblastem, ker so bili namenjeni v Italijo, še navaja BBC.

Preiskava nesreče

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je poslal ekipo na morebitno območje domnevne migrantske tragedije v Sredozemskem morju, da bi preiskali nesrečo.

"Ničesar ne moremo potrditi, dokler nimamo neposrednega pričevanja ali navedb uradnih oblasti," je povedal tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Flavio Di Giacomo.

Če se je ladja res prevrnila in je zato umrlo več sto migrantov, bi lahko trupla kmalu začelo naplavljati na libijske obale, je povedal tiskovni predstavnik IOM.