Slovenija

Afera Panamski dokumenti ne bo vplivala na posle

E.R.
5. 4. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podobnim razkritjem kot je pranje denarja v Panami smo bili priče tudi v preteklosti, vendar to ni vplivalo na tekoče posle, saj razkriti dokumenti niso spremenili mnenja vlagateljev.

Arhiv Svet24
Podobnim razkritjem kot je afera Panama Papers smo bili priča tudi v letih 2013 in 2014, a se kapitalski trgi na razkritja praktično niso odzvali.

Poznavalci kapitalskih trgov menijo, da zadnja razkritja v aferi Panama Papers vsaj kratkoročno ne bo imela večjih vplivov na tekoče posle, saj so stopnje koruptivnosti v posameznih državah relativno dobro ocenjene, zato ti dokumenti ne bodo bistveno spremenili mnenja vlagateljev. To potrjujejo tudi izkušnje iz preteklosti, saj to ni prvo odkritje zaupnih dokumentov podjetij davčnih oaz. Podobnim razkritjem smo bili priča tudi v letih 2013 in 2014, a se kapitalski trgi na razkritja praktično niso odzvali. 

Najbolj priljubljena davčna oaza za Slovence je Ciper, kjer je trenutno 150 slovenskih podjetij. Sledijo Luksemburg, kjer je 98 slovenskih podjetij ter Liechtenstein, kjer je 33 slovenskih podjetij.

Od Sandija Češka, Stojana Petriča do Hilde Tovšak

Med najbogatejšimi Slovenci, ki poslujejo v davčnih oazah so: Sandi Češko (Nizozemska, Ciper), Joc Pečečnik(Nizozemska), Igor Lah (Ciper, Luksemburg), Janez Škrabec (Liechtenstein), Stojan Petrič (Luksemburg)…
Prek Paname je pred leti poslovala tudi Hilda Tovšak, ki naj bi prek panamskega podjetja preprodajala parcele v Ljubljani. 

V Luksemburgu okrog 19 pravnih in 305 fizičnih oseb iz Slovenije

V Luksemburgu ima sicer po podatkih Fursa sedež  dobrih 100 poslovnih subjektov s slovensko davčno številko, bančne račune ima tam 19 pravnih oseb in 305 fizičnih oseb iz Slovenije.

Neprijavljenih 685.939 evrov

Po podatkih iz javno dostopnih baz ima šest slovenskih podjetij lastnike iz Paname. Kot smo že poročali gre za 
družbe Andino (inženirsko podjetje, ki opravlja posle za hidroelektrarne, lani so panamskemu lastniku, družbi HP Servicios, izplačali za dobrega pol milijona dividend), Belvedere Hoteli in turizem (Nikolaj Ulijanov, lastnik izolske hotelirske družbe, je podjetje pred leti prenesel na družbo Belvedere Participation s sedežem v Panami) Kvantum (družba s panamskim lastnikom Pleiades Holding, v Sloveniji pa jo uradno zastopa Dejan Donko, ki je bil tako kot Mihael Karner zaradi domnevne preprodaje steroidov predmet preiskave ameriškega finančnega ministrstva), Avis Nepremičnine, Demea in Euroskuter.

Po podatkih Urada RS za preprečevanje pranja denarja so slovenska podjetja v Panamo letos nakazala 685.939 evrov, ki bi jih moprali prijaviti Finančni upravi (FURS-u).