Slovenija

Rak dojk: posebna intervencija gasilk

Polona Krušec
29. 3. 2016, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V dolini Soče je nastalo društvo za boj proti raku dojk. Članice se zavzemajo za pretok informacij o tej bolezni in preventivi, predvsem pa bi rade v svoje kraje pripeljale mamograf.

PGD Kobarid, Sandi Rutar
Na desni Tina Sivec, v sredini Doroteja Batistuta in na levi Borut Volk, predsednik PGD Kobarid, ki je tudi primaknilo nekaj denarja.

Kot pojasni predsednica društva Doroteja Batistuta, je ena glavnih nalog njihovega povezovanja skrb za ženske Posočja, ki kar pogosto zbolevajo za to boleznijo. »Podatki kažejo, da ima drugod po Sloveniji raka na prsih vsaka deseta ženska, v Posočju pa kar vsaka sedma. Na našem območju je torej kar 30 odstotkov večja možnost, da zbolimo za rakom dojk,« pojasni Batistutova.

Gasilkam iz Kobarida je s koledarji uspelo zbrati skoraj 1000 evrov. Temu znesku je nekaj dodala še Krajevna skupnost Kobarid.

Ali mamografa ne bo

Doda, da se zato zelo trudijo ozaveščati ženske vseh generacij, da se samopregledujejo, da se podučijo o bolezni in tveganjih za njen nastanek ter da hodijo na preglede. »Poskušamo prirejati dogodke, na katerih govorimo o preventivi. Radi pa bi, da bi k nam prišel tudi mobilni mamograf, saj smo od bolnišnice kar precej oddaljeni,« še pojasni predsednica društva za boj proti raku dojk v Posočju Doroteja Batistuta.

Za zdaj njihova prizadevanja, da bi mamograf pripeljali v dolino Soče, niso bila uspešna. Razočarani so bili, ker jim izvajalec preventivnega programa Dora, ki je Onkološki inštitut, sporočil, da v Posočje z mobilnim mamografom ne nameravajo priti, ker je tam premalo žensk za preglede. Batistutova pravi, da takega odgovora ne morejo sprejeti in da bodo vztrajali, da pride, in sicer ob pomoči županov.

PGD Kobarid, Sandi Rutar
Tako so videti koledarji, oblikovala jih je Tina Sivec, ki visijo na kar nekaj stenah podpornikov dobrodelne akcije.

Pomagajo tudi gasilke

S pozitivno in navdušujočo gesto so se prizadevanjem društva nedavno priključile še gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid. »Kot ženske bi rade za to gibanje nekaj storile,« povedo člancice PGD Kobarid. Tako so se odločile, da pripravijo koledar s fotografijami, na katerih bodo pozirale, nato pa ga prodale in izkupiček namenile društvu.

PGD Kobarid, Sandi Rutar
Domači fotograf Sandi Rutar je tako ujel šest prostovljnih gasilk iz Kobarida, ki so pozirale v operativnih oblekah.

Kot pojasni koordinatorka dobrodelne akcije s koledarji, tudi sama gasilka, sicer pa oblikovalka, Tina Sivec, želijo s to akcijo podpreti nežnejši spol, ki dela v gasilstvu, hkrati pa društvu pomagati pri tem, da bodo lažje informirali ženske o pregledih, bolezni, že obolelim pa pomagali in jih podpirali pri premagovanju te bitke. Namen koledarja je tudi, da žensko vsak mesec opominja na skrb za zdravje.

PGD Kobarid, Sandi Rutar
Dobrodelna akcija prodaja koledarjev je bila uspešno zaključena, sredstva so že predana društvu, ki jim je za to zelo hvaležno.