Svet

Bruseljsko letališče morda odprto v sredo, obnova bo še trajala

J.P./STA
29. 3. 2016, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bruseljsko letališče, ki je že teden dni zaprto zaradi poškodb po terorističnih napadih, bo v najboljšem primeru v omejenem obsegu odprto v sredo, vendar bo obnova letališča potekala več mesecev. Kot je pojasnil izvršni direktor letališča Arnaud Feist, danes na letališču potekajo testi, na katerih preverjajo, ali bi letališče že lahko odprli.

Instagram
Na letališču je danes okrog 800 zaposlenih, ki preverjajo, ali bi v omejenem obsegu lahko začeli z delovanjem.

Na bruseljskem letališču Zaventem danes preverjajo, kakšne so razmere na poškodovanem delu letališča, prav tako pa preverjajo nove varnostne ukrepe po terorističnem napadu iz prejšnjega tedna.

V torkovih napadih na bruseljskem letališču Zaventem ter postaji podzemne železnice Maelbeek je bilo ubitih 35 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih.

Na letališču je danes okrog 800 zaposlenih, ki preverjajo, ali bi v omejenem obsegu lahko začeli z delovanjem. "Če bodo vsi prižgali zeleno luč, smo blizu rešitve. Letalske družbe so pripravljene in se strinjajo, da bi v sredo lahko ponovno letele," je dejal Feist.

Tudi v tem primeru pa bi opravili le okrog 20 odstotkov dosedanjega prometa, kar pomeni, da bi na uro odpremili med 800 in 100 potniki. Letalske družbe so se po napadih sicer preusmerile na nekatera manjša, regionalna letališča in tudi na letališča v sosednjih Nizozemski in Nemčiji.

Pripravljajo nove varnostne ukrepe

Analiza, ki so jo opravili konec tedna, je sicer pokazala, da sta tako glavna kot povezovalna zgradba, namenjena pregledu potnikov in prtljage, stabilni. Oblasti pa so sporočile, da bruseljsko letališče začenja s pripravami za delno vpeljavo potniškega prometa ter uvedbo novih varnostnih ukrepov na belgijskih letališčih, ki jih je določila zvezna vlada.

Za kakšne varnostne ukrepe gre, še ni jasno, je bilo pa letališče takoj pa torkovih napadih deležno ostrih kritik na račun blage varnosti, kjer ni sistematičnega preverjanja potnikov, ki vstopajo v avlo za odhode.