Slovenija

Teroristična grožnja? "Čas je za Ljubljano in Maribor."

R.T.
29. 3. 2016, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na spletu sta bila pred šestimi objavljena videoposnetka, ki prikazujeta različne vladne in vojaške objekte v Sloveniji in fotografije nekaterih politikov.

Strokovne službe so že na delu.

Avtorju ne gre očitati nepoznavanja slovenskih vojaških objektov.

Avtor posnetkov (na YouTubu podpisan kot abdul bakr) si je očitno pomagal z Googlovimi zemljevidi – tako je vanju vključil fotografije različnih vojaških objektov, parlamenta in predsedniške palače, kakor tudi vlade in sedeža Mestne občine Ljubljana. Manjkata niti ljubljanski Kolosej in mariborski Europark.

"Živijo povsem brez strahu"

Iz posnetkov je mogoče izluščiti, da dva milijona Slovencev varuje le sedem tisoč vojakov in da je varovanje vojaških objektov pomanjkljivo. Čas je za Ljubljano in Maribor, je še zapisano v drugem videoposnetku, saj da Slovenci verjamejo, da živijo v najbolj varni državi v Evropski uniji in zvezi Nato.

Razloga za preplah ni

Na Generalni policijski upravi so za pojasnili, da razloga za preplah ni. "Lahko potrdimo, da preverjamo verodostojnost oziroma izvor posnetka ter da smo izvedli določene ukrepe v povezavi z zagotavljanjem varnosti ljudi in premoženja, s poudarkom na varovanju v posnetku omenjenih oseb in objektov. V tej zvezi smo okrepili tudi sodelovanje s partnerskimi službami," so zapisali.

Na ministrstvu za obrambo pa so pojasnili, da je načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Andrej Osterman izdal ukaz za izvedbo dodatnih ukrepov zaščite sil. V njem je opredelil naloge podrejenim enotam in poveljstvom. Tako bodo prijavno-varnostne službe do preklica izvajale varovanje objektov s povečano intenzivnostjo in dodatnimi aktivnostmi na pomembnejših vojaških objektih, so dodali.

Oglejte si videoposnetka in presodite, ali sta nastala v tujini ali pa gre za delo domače produkcije. 

Posnetek je pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna

Strokovnjak za varnost Klemen Grošelj je za portal 24 ur ocenil, da bodo varnostno obveščevalne službe hitro ugotovile, s katerega računalnika je bil posnetek poslan in ali gre za IP naslov, ki bi lahko bil realno povezan s katero izmed terorističnih organizacij oziroma z ljudmi blizu tej organizaciji. Grošelj meni, da je posnetek pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna. Ali so za videom teroristične organizacije, kot je IS, pred zaključkom preiskave ni mogoče reči, je opozoril Grošelj.

Kot je pojasnil, je v tej fazi zelo težko reči, da je Slovenija sedaj bolj ogrožena. Presenetilo pa ga je, da je v posnetku tudi nekdanji poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Osebno bi se bolj nagibal kakšni zgodbi iz domačih logov. Ne smemo pa vsega tega izključiti in apriori dejati, da to ni nič," je še dejal Grošelj.