Črna kronika

Pravilna odločitev?

uk
29. 3. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Zvezi društev in klubov MORiS so sprejeli izjavo za javnost v zvezi s preiskavo zoper Toneta Krkoviča zaradi sestrelitve helikopterja med vojno za Slovenijo. Kot so zapisali, je sestrelitev tragična, kar pa ne pomeni, da ukrepanje ni bilo pravilno.

sta
Tone Krkovič

Glede na navedbe v sredstvih javnega obveščanja, da naj bi pilot sestreljenega helikopterja z njim nameraval prebegniti na slovensko stran, je njegova sestrelitev tragična, so navedli v izjavi, sprejeti na sobotni redni letni skupščini zveze v Pivki, »kar pa ne pomeni, da ukrepanje takratnega poveljnika glede na dano situacijo pri izvrševanju njegove zadolžitve ni bilo pravilno«.

SAMOOBRAMBA

Kot so spomnili, je Slovenija vodila obrambno vojno v skladu z mednarodnimi konvencijami in določbo ustanovne listine ZN, ki govori o pravici do samoobrambe. Krkovič kot tedanji poveljnik 30. razvojne skupine teritorialne obrambe, kasnejše 1. specialne brigade MORiS, je sestrelitev vojaškega helikopterja, ki je kljub prepovedi letel v coni strogega varovanja, ukazal v skladu s temi konvencijami in določbami.

Krkovič bo moral pred preiskovalno sodnico danes, pojasniti pa bo moral okoliščine sestrelitve helikopterja. 

VOJNA, DA ALI NE?

Prav tako so v zvezi MORiS prepričani, da odpiranje vprašanja o tem, ali je bila v Sloveniji sploh vojna in kdo je bil agresor, v letu, ko praznujemo 25-letnico državnosti, ni na mestu. Kot opozarjajo, pa ne gre za prvo postavljanje tovrstnih vprašanj, ki odpira dileme o upravičenosti do oborožene obrambe pred napadom nekdanje JLA. »Mnogo pripadnic in pripadnikov Manevrske strukture narodne zaščite, teritorialne obrambe, milice, oborožene narodne zaščite in civilne strukture, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, si postavljajo vprašanje, ali bodo tudi oni poklicani na zagovor, ker so sodelovali v obrambi komaj razglašene države glede na dejstvo, da so dejanski agresorji pred slovenskimi sodišči (zadnji primer Popov) oproščeni kljub evidentnim dokazom o odgovornosti za civilne žrtve, namerno povzročeno škodo tako na civilnih kot tudi po vojnem pravu zaščitenih objektih.« 

Wikipedia
Pilot Mrlak naj bi že nekaj časa sodeloval s teritorialno obrambo.

PREISKAVA

Krkoviču je ljubljansko okrožno sodišče po poročanju medijev pred časom poslalo vabilo na zaslišanje zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju med osamosvojitveno vojno, sestrelitev pa naj bi ukazal Krkovič. Krkovič bo moral pred preiskovalno sodnico danes, pojasniti pa bo moral okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Tedaj sta v sestreljenem helikopterju umrla Makedonec Bojanče Sibinovski in Slovenec Toni Mrlak, vdova slednjega Emilija Mrlak pa Krkoviču očita, da je ukazal sestrelitev helikopterja JLA, čeprav ta ni bil oborožen. Pilot Mrlak naj bi že nekaj časa tajno sodeloval s teritorialno obrambo in pripravljal prevoz dveh helikopterjev JLA na slovensko stran.