Slovenija

Izpoved očeta: pokojna hčerka Klavdija je žrtev malomarnega zdravljenja

Gabrijel Toplak
1. 3. 2016, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sašo Kavaš iz Rakičana je prepričan, da je bila njegova petletna hčerka Klavdija žrtev malomarnega zdravljenja. Rutinski poseg v Izraelu, kamor so jo s prirojeno srčno napako napotili iz ljubljanskega UKC, se je končal na najslabši možen način. Prav zato ne bo odnehal in bo pravico iskal po sodni poti.

Arhiv Svet24
Klavdija z očetom Sašom Kavašem in mamico Aleksandro Hozjan v pogovoru za Svet24

Potem ko je pred dnevi tožilec zdravniške zbornice sporočil, da so trije primeri smrti v programu otroške srčne kirurgije zastarali, v četrtem primeru pa ne gre za strokovno napako, je nad to odločitvijo zgrožen tudi Sašo Kavaš iz Rakičana v Prekmurju.

V razvojnem oddelku vrtca v Murski Soboti Klavdija je bila edinka in prvorojenka, zaradi česar je bila njena izguba za domače toliko hujša, pravi oče. Bila je zelo živahna in nasmejana deklica, ki je obiskovala razvojni oddelek vrtca Gozdiček v Murski Soboti, a je bila zaradi oslabljenega imunskega sistema večino časa doma.

BI JO REŠILI REDNI PREGLEDI?

Sašo Kavaš je, kot smo v Svetu24 pisali oktobra 2014, svoji štiriletni hčerkici Klavdiji Hozjan Kavaš z operacijo v Tel Avivu v Izraelu želel omogočiti boljše življenje in večjo gibljivost, vendar težke operacije kirurga Davida Mishalyja ni prestala. O deklici, ki je najraje gledala risanko Maša in medved, skrušeni oče pove, da operacije ni prestala, ker po mnenju dr. Mishalyja v UKC Ljubljana niso dovolj pogosto spremljali njenega stanja po operaciji. »Držali so se le njegovih navodil, da morajo kateterizacijo narediti po pol leta. Če bi preglede opravljali mesečno in kot je treba, bi lahko Klavdija še živela,« s težkimi besedami opisuje Kavaš.

Operacija v Tel Avivu naj bi Klavdiji omogočila boljše življenje, poleg tega pa tudi več gibanja in premagovanje nekoliko daljših razdalj. Ob 20.20 je Klavdija zadnjič izdihnila. Srce se je tako razširilo, da so bili telesni organi preveč utesnjeni in niso več opravljali svojih funkcij. 

ZAPLETI PRED PREGLEDOM

Klavdija je bila junija lani po predlogu dr. Mishalyja, ki jo je zadnjič operiral novembra 2014, sprejeta na kateterizacijo na pediatrični kliniki Ljubljana. »Do zapletov v obliki tahikardije je prišlo že pred prvim pregledom. Morali so jo namreč intubirati in sprejeti na intenzivni oddelek, kjer so ji z elektrošoki uspeli vzpostaviti normalni srčni ritem, vendar so pregled opustili in preložili. Po odvzetih vzorcih krvi so ugotovili še porast vnetnih parametrov. Po vnovičnem pregledu, ko jim je slednje uspelo znižati, so nam dejali, da je do tega prišlo zaradi preveč zaprtega VSD (napaka v mišični pregradi med levim in desnim prekatom, ki potiskata kri po telesu, op. p.), ki ga je treba razširiti, in da to lahko storijo v UKC Ljubljana. Tega nisem dovolil, zato so nas napotili na t. i. rutinski poseg v Tel Aviv, kjer so ob ultrazvoku srca ugotovili, da zaprti VSD ni težava, ampak nekaj, česar v pol leta v UKC Ljubljana niso niti omenili,« za Svet24 pravi Kavaš.

»Če bi v UKC Ljubljana preglede opravljali mesečno in tako kot je treba, bi lahko Klavdija danes še živela.«

AGRESIVNA IN TEŽKA OPERACIJA

Klavidijine težave pa so se nadaljevale. Pojavila se je stenoza (ožanje) leve pljučne arterije, kar je vplivalo na njeno zmogljivost in prispevalo k tahikardijam. »Za nas, ki smo bili poslani na rutinsko operacijo, je bilo to velik šok,« se spominja Kavaš. Operacija v Izraelu je bila težka in agresivna, trajala pa je 12 ur. »Naslednji dan je telo potrebovalo podporo z izventelesnim obtokom, zaradi stresa so začasno odpovedale ledvice. Peti dan po operaciji so odklopili pomoč izventelesnega obtoka, vendar je bila potrebna reoperacija, tokrat zaklopk. Po njej so poskusili zapreti prsni koš, ki ga je imela odprtega od prve operacije, a jim zaradi krvavitev ni uspelo. Je pa dr. Mishaly približno po dveh tednih prišel do zaključka, da je prsni koš treba zapreti zaradi nevarnosti infekcij, zato so jo odpeljali v operacijsko. Iz operacijske sobe je prišel slabe volje in nam rekel, da je pesimističen glede razpleta. Srce se je že tako razširilo, da so bili telesni organi preveč utesnjeni in niso opravljali normalno svojih funkcij. Vprašanje časa je bilo, kako dolgo bo še zdržala. Še tisti večer, ob 20.20, je umrla,« pripoveduje Kavaš.

Arhiv Svet24
Klavdija, sicer nekoliko zaostala v razvoju, je bila zelo živahna in nasmejana.

KAZENSKA OVADBA

Kavaš je vseeno odločen, da bo šel do konca. »Pa čeprav bom moral delati samo za to, da zaslužim za sodne stroške. Kazenska ovadba proti UKC Ljubljana zaradi malomarnega zdravljenja je že vložena. Vložili smo tudi predlog izvensodne poravnave, a je bil zavrnjen. Sledi pritožba, v nasprotnem primeru se bomo odpravili v sodne dvorane, da primer prej ne zastara,« pravi in staršem svetuje, naj ne popustijo, saj gre za njihove otroke.