Slovenija

Na dobrodelni koncert vdrli policisti

Gabrijel Toplak
12. 11. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dobrodelni koncert so prekinili zaradi nenadnega vdora policistov, ki naj bi se pred hotel pripeljali s štirimi vozili. 210 evrov so minuli petek zbrali na dobrodelnem koncertu Društva Zvezdni otroci za pomoč staršem in otrokom, ki potrebujejo zdravljenje v tujini, in udeležili so se ga številni slovenski glasbeniki.

Gabrijel Toplak

Brezplačni koncert v organizaciji Društva Zvezdni otroci, ki je potekal minuli petek v mariborskem hotelu Lent, z začetkom ob 19. uri, in na katerem je nastopilo več slovenskih estradnikov, s prostovoljnimi prispevki pa so pomagali staršem in otrokom, ki potrebujejo zdravljenje v tujini, naj bi zmotili policisti.

Kot je včeraj na novinarski konferenci pred hotelom, kjer so imeli koncert, povedal organizator koncerta Matjaž Špilak, so še pred polnočjo koncert prekinili policisti. »Zatrjevali so nam, da nimamo vseh dovoljenj, zato smo morali program nepričakovano prekiniti, četudi smo policiste ob prijavi dogodka celo petkrat vprašali, ali imamo vsa dovoljenja, pa so nam odgovorili pritrdilno,« je pojasnjeval Špilak. S koncertom so želeli pomagati tudi staršema 4-letne Klavdije Hozjan-Kavaš, ki se, kot smo pisali, odpravlja na težko operacijo v Izrael, zavarovalnica pa krije stroške samo enemu staršu.

Gabrijel Toplak

Oče Sašo Kavaš je nad ravnanjem policije ogorčen. »Dobrodelni dogodek se je pričel odlično, prišli so vsi nastopajoči, ki smo jih vabili, saj smo v okviru Društva Zvezdni otroci želeli pomagati več otrokom. Kar naenkrat, kot da bi se zgodil kakšen zločin, je pred hotel pripeljala policija in nas obravnavala kot nekakšne zločince. S takšnim početjem niso škodili samo nam, ampak tudi gospodu, ki nam je prijazno in brezplačno odstopil spodnjo etažo hotela, da smo lahko organizirali prireditev,« je poudaril Kavaš. Dodal je, da so na koncertu zbrali 210 evrov, ki bodo končali na društvenem računu. Se pa Klavdija v nedeljo kljub temu odpravlja na skoraj tritedensko zdravljenje oziroma operacijo, pri kateri ji bodo zamenjali žilo, pozneje pa bo tako zmogla več gibanja ter premagovanja nekoliko daljših razdalj. Neljubemu dogodku je bil priča še Sašev prijatelj Tadej Konstantinovič iz Maribora in bil nad reakcijo policistov precej ogorčen.

»Nihče ni vedel, zakaj je šlo. Kar na enkrat so policisti navalili v notranjost hotela in vse skupaj je bilo videti, kot da se v njem zbirajo prekupčevalci. Klavidijine starše so odpeljali v drugo sobo, sam pa sem se odpravil ven, saj sem bil prepričan, da razlog za obisk policije tiči zagotovo 'zunaj'. Presenečen sem ugotovil, da pred hotelom ni bilo nikogar, le nekaj radovednih pogledov, ki jih je povsem razumljivo zanimalo, kaj se dogaja v hotelu,« je sklenil Konstantinovič.

Gabrijel toplak

Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor, pa pravi, da so policisti dobili prijavo o preglasni glasbi, na kraj dogodka pa so se odpravile tri patrulje. »Prva patrulja je v bližini prizorišča opravila nadzor že kakšno uro prej in ocenila, da je na terasi več kot 100 ljudi, ter zaradi varnosti zaprosila za dodatno pomoč. Kot so mi sporočili, so se štirje policisti takoj umaknili in sta intervencijo vodila zgolj dva. Ugotovila sta, da gospod pri sebi ni imeli soglasja za obremenjevanje okolja s hrupom. Imel naj bi ga ima doma, a nam tega do danes še ni dostavil, a smo po preverjanju pri pristojnem organu ugotovili, da mu soglasje ni bilo izdano, zaradi česar je v prekršku. Policista tudi zatrjujeta, da so bili zvočniki ob njunem prihodu že v kombiju,« je dejal Šadl. Policist, ki je postopek vodil, pa se je vseeno odločil, da gospoda ne bo kaznoval, in mu izrekel zgolj opozorilo.