Svet

Bin Laden posthumno pomaga džihadu

sta
1. 3. 2016, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pokojni vodja Al Kaide Osama Bin Laden je imel skritih 29 milijonov dolarjev. V oporoki pa je zapisal, naj bodo porabljeni za financiranje džihada.

Svet24
Osama bin Laden

Ta oporoka, ki jo je Bin Laden napisal na roko, je eden od več deset na novo objavljenih dokumentov, ki so jih 2. maja 2011 v operaciji, v kateri so vdrli v Bin Ladnovo skrivališče v pakistanskem Abotabadu in najbolj znanega terorista na svetu ubili, zasegli ameriški tjulnji - pripadniki najelitnejših enot ameriške mornarice.

Te dokumente je danes objavil urad direktorja za nacionalne obveščevalne dejavnosti (ODNI) v Washingtonu. Oporoka, ki razkriva Bin Ladnove finančne posle v Sudanu, je napisana v arabščini, na enem samem kosu papirja.

Sodeč po oporoki je imel Bin Laden v Sudanu 29 milijonov dolarjev. Velik del tega, 12 milijonov dolarjev, je prejel od svojega brata Abu Bakirja Mohameda Bin Ladna, in sicer v imenu podjetja Bin Ladnovih za investicije v Sudanu. Kot v oporoki teroristični voditelj naroča svojim "bratom, sestram in tetam po mamini strani", morajo ves ta denar porabiti za financiranje džihada.

Bin Laden je v sudanski prestolnici Kartum v začetku 90. let prejšnjega stoletja bival pet let. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki si ga je očitno tam nakopičil, AFP od ODNI zaenkrat ni uspela izvedeti.

Objavljeni dokumenti sicer razkrivajo še marsikaj - med drugim vse večji razkol, do katerega je prihajalo med Bin Ladnovim krogom in Al Kaido v Iraku, ter Bin Ladnove strahove, da ga bodo umorili. O tem je med drugim potožil svojemu očetu v pismu avgusta 2008.

"Če bom ubit, veliko moli zame in dajaj v dobrodelne namene v mojem imenu, saj bom potreboval veliko podpore, da dosežem svoj stalni dom," je med drugim zapisal in očeta tudi prosil za odpuščanje, pri čemer pa ni pojasnil, kaj točno obžaluje.