Svet

Madžarski trg, priložnost za slovenska podjetja

sta
1. 3. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na sedežu madžarske županije Baranja, se je danes mudila delegacija slovenskih podjetij, ki je začela pogovore o možnostih za sodelovanje.

Profimedia

Pregledali so tudi zaključke slovensko-madžarskega poslovnega foruma, ki je potekal ob robu medvladnega vrha obeh držav 22. januarja na Brdu pri Kranju.

V delegaciji so bili predstavniki podjetij Varis Lendava, Trimo Trebnje, Elan Inventa, Mizarstvo Antolin, Luka Koper, Slovenske železnice in SES Lighting Group, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Gre za nadaljevanje regionalnih obiskov, ki jih slovensko veleposlaništvo v Budimpešti organizira z namenom odkrivanja madžarskega trga, vzpostavitve poslovnih stikov in spodbujanja slovenskih podjetij za iskanje poslovnih priložnosti v sosednji državi.


Veleposlanica Ksenija Škrilec se je ob tej priložnosti o možnostih za sodelovanje na gospodarskem področju, kot tudi v kulturi, znanosti in turizmu, ločeno pogovarjala s predsednikom županijske skupščine, županom mesta Pecs in direktorjem kulturnega holdinga.

Januarja je bila na Brdu pri Kranju tretja skupna seja slovenske in madžarske vlade. Vodila sta jo premierja Miro Cerar in Viktor Orban, največ pozornosti pa so posvetili migrantski krizi in poglobitvi gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju infrastrukture. Ob tej priložnosti so pripravili tudi poslovni forum z več kot 300 udeleženci.

Madžarska je šesta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Leta 2014 je blagovna menjava znašala 1,7 milijarde evrov, s čimer je menjava s to severovzhodno sosedo predstavljala 3,8 odstotka celotne slovenske blagovne menjave. Izvoz je znašal 694 milijonov evrov, uvoz pa milijardo evrov.