Slovenija

DZ ni imenoval predlaganih kandidatov za fiskalni svet

sta
1. 3. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

DZ je danes zavrnil vse tri kandidate za člane fiskalnega sveta, ki jih je na predlog finančnega ministra Dušana Mramorja predlagala vlada.

sta
Finančni minister Dušan Mramor.

Kandidat za predsednika je bil Damjan Kozamernik, za člana pa Marjan Senjur in Davorin Kračun. Opozicija je vladi očitala, da se z njo ni posvetovala o kandidatih.

Usoda imenovanja fiskalnega sveta je bila ves čas negotova. Za imenovanje članov je bila namreč potrebna dvotretjinska večina, večji del opozicije pa je podporo kandidatom odrekel že pred današnjo sejo DZ.

Mramor je danes spomnil, da je imenovanje predsednika in članov fiskalnega sveta še zadnja faza oblikovanja sistemskega okvira zdravih javnih financ, ki pa je bila zelo zahtevna. Glede na zahtevano večino v DZ je bilo treba zagotoviti splošno sprejemljivost vseh treh članov, kar se je pokazalo tudi pri odzivih in kandidaturah.

Objaviti so morali dva razpisa in oba podaljšati, na koncu pa so dobili deset prijav, pri čemer so bile tri po ministrovi oceni daleč najbolj primerne. "Bil sem zelo vesel, da smo dobili dobre in kvalificirane kandidate," je dejal in dodal da so sodelovali v desnih ali levih vladah in da bi morali biti sprejemljivi za večino strank. "Pred sabo imate zelo dober izbor. Z njimi bo zagotovljen dober nadzor nad slovenskimi javnimi financami," je dejal Mramor.

A to poslancev opozicije ni prepričalo. Luka Mesec iz ZL je spomnil, da so nasprotovali že zakonu o fiskalnemu pravilu, ker ni bilo v predlagani sestavi fiskalnega sveta nobenega predstavnika, "ki bi bil vsaj blizu kakim delavskim organizacijam", pa niso mogli podpreti niti tega.

Drugačne razloge za nasprotovanje so našli v poslanski skupini nepovezanih poslancev in SDS. Vladi očitajo, da se z opozicijo ni posvetovala o predlaganih kandidatih, sta povedala Alenka Bratušek (NP) in Jože Tanko (SDS). "Breme odločitve je v celoti na plečih vlade in koalicije," je dejal Tanko, podobno pa je menila tudi Bratuškova.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je medtem spomnila, da je bila dvotretjinska večina za imenovanje članov fiskalnega sveta kompromisni dogovor z opozicijo in da so državotvornost od nje pričakovali tudi v zadnjem koraku.

Vsi predlagani kandidati so po njenem mnenju visoko usposobljeni za to zahtevno funkcijo. "Takšnih posameznikov Slovenija nima za vsakim vogalom, zato se morajo predvsem tisti, ki te podpore danes ne bodo dali, vprašati, kakšne profile in kje v Sloveniji jih bodo našli, in prevzeti tudi odgovornost, ne do aktualne vlade, ampak do državljanov in države," je poudarila.

Za imenovanje fiskalnega sveta so glasovali tudi vsi poslanci DeSUS in SD, kar pa ni zadoščalo za dvotretjinsko večino. "Vsi moramo prevzeti odgovornost, ker danes ne bomo dobili fiskalnega sveta," je dejal Matjaž Han (SD), ki mu je žal, da politika zaradi nezmožnosti dogovarjanja odganja dobre kandidate.

DZ je zakon o fiskalnem pravilu, ki predvideva ustanovitev fiskalnega sveta, sprejel julija lani. Fiskalni svet bo med drugim ocenjeval vzdržnost in skladnost javnofinančne politike s fiskalnimi pravili, spremljal tekoče izvrševanje državnega proračuna, občinskih proračunov in zdravstvene ter pokojninske blagajne ter ocenjeval, ali so nastale oz. prenehale okoliščine, ki omogočajo odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti. Ocene, ki jih bo pripravil, bo posredoval vladi in DZ. Člani imajo petletni mandat.