Svet

Grčija prosi EU za finančno pomoč

sta
1. 3. 2016, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grčija je danes Evropsko unijo zaprosila za 480 milijonov evrov pomoči za namestitev 100.000 beguncev, medtem ko v državi ostaja blokiranih vse več migrantov.

Arhiv Svet24
Grčija EU zaprosila za finančno pomoč za 100.000 beguncev
"Grčija je dala jasno vedeti, da bo uporabila vsa diplomatska sredstva za iskanje najboljše možne rešitve za begunski val," je dodala.V okviru načrta Grčija potrebuje 480 milijonov evrov, je pojasnila in spomnila, da je že sedaj v državi 23.000 beguncev, medtem ko Makedonija dnevno v državo dovoli le "več desetim".

"Grčija je danes Evropski komisiji predložila načrt za nujno pomoč za sprejem okoli 100.000 beguncev," je danes na redni novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica grške vlade Olga Gerovasili.

Poudarila je, da Grčija ne more vzdržati pritiska beguncev in da gre za začasne ukrepe, potrebna pa je trajna rešitev za njihovo premestitev.

Poudarila je še, da je vlada mobilizirala vse svoje mehanizme in da med drugim vojska dnevno pomaga pri zagotavljanju hrane za 10.000 beguncev. Več tisočem hrano dobavljajo človekoljubne organizacije, vlada pa je pozvala tudi k zasebnim donacijam hrane in zdravil.

Gerovasilijeva je dodala, da migrantski val iz Turčije ne pojenja, kljub nedavni napotitvi ladij Nata v Egejsko morje, ki pomagajo turški obalni straži pri zajezitvi tihotapljenja ljudi v Grčijo. Danes je v Grčijo prispelo več kot tisoč ljudi, kar je običajno.