Slovenija

Znak Slovenia Green za še osem destinacij in en hotel

STA
1. 3. 2016, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Ljubljani so danes slovesno podelili znake Slovenia Green novim članom zelene sheme slovenskega turizma - osmim destinacijam in enemu hotelu. Prejemniki znaka Slovenia Green se bodo sicer v prihodnjih tednih povezali v konzorcij, že marca pa bo objavljen nov poziv, v katerem bo za destinacije postopek pridobivanja znaka nekoliko enostavnejši.

V zeleno shemo je danes z bronastim znakom Slovenia Green Destination vstopilo tudi Celje.

V zeleno shemo so danes z bronastim znakom Slovenia Green Destination vstopile destinacije Laško, Žalec in Celje, srebrni znak pa so pridobile destinacije Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno in Kamnik. Omenjena osmerica se je s tem pridružila prvi destinaciji v shemi, Ljubljani, ki se ponaša z zlatim znakom Slovenia Green.

Ponudnik namestitev Hotel Park Ljubljana pa je sprejel znak Slovenia Green Accomodation, in sicer na podlagi certifikata Travelife, ki ga je prejel kot prvi v Sloveniji. Z znakom zelenega ponudnika namestitev se v Sloveniji ob hotelu Park ponaša še šest akterjev - Thermana Park Laško, Terme Snovik, turistična kmetija Urška, kamp Koren iz Kobarida, posestvo Trnulja ter apartmaji Ortenia.

Zeleno shemo slovenskega turizma so zasnovali na Slovenski turistični organizaciji (STO) skupaj z zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, ki je akreditirani partner mednarodne organizacije Green Destinations. Pri njenem oblikovanju so sodelovali tudi strokovnjaki iz gospodarstva.

Pri Green Destinations pa so se ob ocenjevanju destinacij in ponudnikov na primeru Slovenije odločili prvič z vidika trajnostnega turizma oceniti tudi celotno državo. Kot je pojasnil Albert Salman iz organizacije, preverjajo stanje na podlagi 100 kriterijev s področij, kot so narava, okolje, kultura, lokalna identiteta, socialna blaginja in gostoljubnost.

Med drugim se z namenom ocenjevanja te dni pogovarjajo z različnimi strokovnjaki z ministrstev, univerz, gospodarstva in drugih vej. Rezultati naj bi bili znani v prihodnjih tednih, obeti pa so po navedbah Salmana dobri. "Kaže, da bodo točke dobre," je pojasnil, slovenskim turističnim delavcem pa na srce ob tem položil, naj izkoristijo prednosti države, med drugim dobro ohranjen čist in zelen karakter.

Kmalu spremenjena spletna platforma

Salman je sicer napovedal tudi nekaj sprememb na področju sheme v prihodnjem pozivu, ki naj bi bil objavljen že marca. Tako se obeta spletna platforma z uporabnikom bolj prijaznimi orodji, nekatere kriterije so v ocenjevanje dodali, celotno število pa znižali, tako da bo postopek pridobivanja znaka enostavnejši.

Jana Apih iz zavoda GoodPlace pa je napovedala še eno novost - konzorcij nosilcev znaka Slovenia Green. Z njim naj bi predvidoma od aprila naprej združili sinergije in skupaj razvijali projekte in produkte. Na ta način bi zagotovili prenašanje dobrih praks, skupaj pa bi lahko s svojimi predlogi in idejami tudi soustvarjali promocijo in aktivnosti slovenskega turizma, je pojasnila.

Sodelovanje je izpostavila tudi v. d. direktorice STO Maja Pak, ki je konzorcij pozdravila kot "partnerja pri oblikovanju promocijskih aktivnosti" slovenskega turizma. "S takšnim pristopom in tesnim sodelovanjem med vsemi deležniki - gospodarstvom, občinami, destinacijami, STO in drugimi partnerji - lahko pričakujemo velike učinke v hitrejšem razvoju trajnostnega turizma. Hkrati bomo s tem izboljšali ugled in prepoznavnost Slovenije ter krepili njeno pozicijo zelene, aktivne in zdrave destinacije," je menila.

V STO medtem že pripravljajo nov poziv za vstop v zeleno shemo slovenskega turizma. V skladu s tem bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo nov razpis za sofinanciranje pridobivanja eko znakov za nastanitve, kamor bodo tokrat vključili vseh šest znakov - EU Marjetica, BioHotels, Green Globe, Green Key, Travelife in TourCert - ki jih priznava zelena shema.

Kot je bilo danes slišati na slovesnosti, je širitev zelene sheme slovenskega turizma na čim več destinacij in ponudnikov želja vseh sodelujočih.