Slovenija

Na račun Elzinega ledenega gradu Lego tolče rekorde

STA
1. 3. 2016, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čisti dobiček danskega proizvajalca igrač Lega je lani poskočil za slabo tretjino na 9,2 milijarde danskih kron (1,2 milijarde evrov), predvsem zaradi ogromne prodaje igrač, ki jih je navdihnila Disneyjeva risanka Ledeno kraljestvo. Zabeležili so 11. zaporedno leto rasti.

Profimedia
Lego kocke

Prodaja Lega se je povzpela za 19 odstotkov na 35,8 milijarde kron, celotno leto pa so v podjetju označili za rekordno, saj naj bi se z lego kockami in njihovimi drugimi igračami v 140 državah sveta igralo okoli 100 milijonov otrok.

Najbolje prodajani proizvod lanskega leta je bil Elzin ledeni grad, ki ga je navdihnila omenjena risanka, sicer pa med najbolj priljubljene linije proizvodov sodijo Duplo, Ninjago, Star Wars in Friends.

Skok v prihodkih je vodilnim v podjetju ob tem omogočil, da so se podali na lov za zaposlenimi in njihovo število povečali za kar 11 odstotkov na 14.000.

Legov dobiček je bil poleg tega trikrat večji od ameriškega rivala Mattela, ki ima v svojem portfelju Barbiko. Slednji je imel sicer več prihodkov.