Slovenija

Vlada in policijski sindikat iz oči v oči

sta
1. 3. 2016, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je danes sestala s pogajalsko skupino obeh policijskih sindikatov.

Policija.si
Vesna Györkös Žnidar

Kot je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, jim je ministrica predstavila nov približevalni predlog. Po besedah Uroševiča bo predlog v sredo pregledala pogajalska skupina obeh policijskih sindikatov, predvidoma še ta teden pa naj bi se vnovič dobili z ministrico. O podrobnostih približevalnega predloga ni želel govoriti, saj ga podrobneje še ni proučil.

V Policijskem sindikatu Slovenije so se sicer danes s posebno izjavo odzvali tudi na objavo korespondence, iz katere je razvidno, da naj bi se policisti dogovorili za policijski nadzor nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, v dogovoru pa naj bi sodeloval tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

V Policijskem sindikatu Slovenije, kot pojasnjujejo, o ravnanjih predsednika Sindikata policistov Slovenije in njegovih sodelavcev niso bili obveščeni, prav tako jih ni nikoli obravnaval skupni stavkovni odbor. Takšnih dogovorov tudi ne odobravajo. "Prav nasprotno, glede na njihovo etično in moralno spornost, jih najostreje obsojamo in se od njih distanciramo," so zapisali. Če se bodo navedbe iz medijev izkazale za resnične in jih bodo potrdili pristojni organi, pričakujejo, da bodo vpleteni posamezniki prevzeli svoj del odgovornosti.

V policijskem sindikatu, ki s sindikatom policistov skupaj od novembra lani vodi stavko, ob tem poudarjajo, da spornih ravnanj posameznikov javnost ne sme enačiti z legitimnim in zakonitim bojem po uveljavljanju pravic policistov in zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve.

Poudarjajo, da so vsa ravnanja njihovega sindikata skladna s stavkovnim navodilom sindikata in policijskega stavkovnega odbora in ne "dovoljujejo prav nobenih solo akcij posameznikov, ki bi lahko oziroma v tem primeru so okrnila ugled slovenskih policistov in drugih javnih uslužbencev v policiji in MNZ".

Predsednika vlade Mira Cerarja in ostale predstavnike vlade zato pozivajo, "naj v luči mirnega in konstruktivnega reševanja pristopijo k reševanju zaostalih obveznosti in rešitvi stavkovnih zahtev, neljubi dogodek pa sprejmejo kot nepremišljeno ravnanje posameznikov in nikakor ne kot dejanje vseh policistov in zaposlenih v policiji in MNZ".