Slovenija

Osem migrantov spet pohlevno "doma"

T.C.
25. 2. 2016, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Osem migrantov, od tega sedem Iračanov in en Iranec, se je danes prostovoljno z letalom vrnilo v matično državo. Gre za skupino migrantov, ki so jih avstrijski varnostni organi zavrnili 13. februarja, piše na spletnih straneh policije.

Profimedia

STA
Po mnenju mnogih strokovnjakov so še bolj kot nezakoniti prehodi migrantov v države problematične tihotapske združbe, ki ob tem nastajajo.

Skupina migrantov je bila nastanjena v Centru za tujce v Postojni, kjer so jim slovenski policisti predstavili postopek in ponudili možnosti prostovoljnega vračanja, ki ga skupaj s policijo izvaja mednarodna organizacija za migracije IOM (International Organization for Migration).

Migranti so se odločili za to možnost in podpisali dogovor o prostovoljni vrnitvi v matično državo. Kot so poudarili, je razlog za takšno odločitev v tem, da njihova pričakovanja niso bila izpolnjena, zato so se želeli čim prej vrniti domov, so zapisali na policiji.

Postopek vračanja migrantov se v 75 odstotkih financira iz evropskih sredstev, 25 odstotkov stroškov pa bo plačala Slovenija.

Reuters
Fotografija je simbolična.