Svet

Trem kristjanom pet let zapora, ker so se posmehovali obglavljanjem džihadistov

STA
25. 2. 2016, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče v Egiptu je danes tri najstnike, koptske kristjane, obsodilo na pet let zapora zaradi žalitve islama, ker so posneli videoposnetek, na katerem so na posmehljiv način recitirali muslimanske molitve. Četrtega obsojenca, starema 15 let, je sodišče v pokrajini Minja za nedoločen čas poslalo v zaporni center za mladoletnike.

Odvetnik mladeničev Maher Nagib je povedal, da četverica v videoposnetku ni želela žaliti islama, temveč se je zgolj posmehovala obglavljanjem, ki jih izvajajo skrajneži Islamske države.

Videoposnetek so mladeniči z mobilnim telefonom posneli januarja 2015, ko je bila trojica danes obsojenih stara med 15 in 17 let. Četrtega doslej še niso aretirali. Odvetnik je napovedal pritožbo. "Sodnik ni pokazal nobene milosti. Izrekel je najvišjo možno kazen," je obžaloval.

Na spornem videoposnetku je videti mladeniča, kako kleči na tleh in recitira muslimanske molitve, preostali pa stojijo za njim in se smejijo. Video je posnel njihov učitelj, ki so ga na ločenem sojenju že obsodili na tri leta zapora.