Slovenija

Cerar pravi, da nehajmo hujskati proti ubogim beguncem

T.C.
25. 2. 2016, 16.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je poudaril, da se migrantske krize ne sme zlorabiti za umetno sprožanje medsebojnih delitev. Razočaran je nad hujskaštvom, ki se v zadnjih dneh pojavlja v Sloveniji "kar tako povprek". Po njegovem mnenju je to politična igra nekaterih akterjev, ki z dezinformacijami ščuvajo ljudi k takšnemu vedenju.

Arhiv Svet24
Miro Cerar

"Ta vlada ni in nikoli ne bo podpirala nobene nestrpnosti, hujskanja in sovraštva, kot se dogaja v zadnjih dneh," je dejal Cerar na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Premier je izrazil pohvalo in podporo ravnateljici Dijaškega in študentskega doma v Kranju Juditi Nahtigal. Predlagala je namreč, da bi tja namestili nekaj mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva odraslih, a je predlog naletel na burno nasprotovanje staršev.

Nasprotovanje 24 profesorjev na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju takšni namestitvi pa je Cerar označil za nesprejemljivo. "Sedaj se bomo pa otrok bali? To ne sme biti strah za Slovenijo, ampak poziv k pomoči," je dejal. Tako mora po njegovem mnenju Slovenija pomagati ljudem v stiski, še posebej ranljivim skupinam, kot so otroci in ženske ter vsi, ki si sami ne morejo pomagati, je podaril.

Državljane je pozval, naj hujskaštvu ne sledijo. Sicer razume, da je mnoge strah ob različnih novicah, ki se pojavljajo glede migrantov, a je opozoril, da je med njimi ogromno napačnih informacij.

sta
Cerar je dejal, da o popoldanskem shodu še ni bil obveščen, a se mu zdi primerjava z Janšo nevzdržna.

Ponovno je zagotovil, da vlada obvladuje migrantski tok. Od oktobra, ko se je začel drugi migrantski val, pri nas ni prišlo do nobenih varnostnih incidentov, ki jih sedaj želijo nekateri ustvarjati.

"Naša država je varna," je zatrdil premier in dodal, da so vsi ukrepi, ki jih vlada sprejema glede obvladovanja migrantske krize, premišljeni.

Zavrnil je trditve, da vlada o svojih namerah in ukrepih glede migrantov ne komunicira. Opozoril je, da so bile do sedaj samo v DZ številne seje na temo migrantske krize, kjer so obširno pojasnjevali situacijo in načrtovane ukrepe. Poleg tega vlada vsakodnevno preko ministrstev obvešča celotno javnost o migrantski problematiki.

Prav tako ne drži, da vlada ni v komunikaciji z lokalnim okoljem, je dejal Cerar. Po njegovih besedah gredo predstavniki vlade pred vsakim načrtovanim ukrepom v lokalno okolje, kjer se pogovarjajo z župani in predstavniki lokalne skupnosti. "Ti pogovori potekajo ves čas. Ni prav in ni korektno, ko se trdi, da vlada tega ne počne," je dodal.