Slovenija

V prihodnjih dneh naj bi postalo jasno, kdo bo prevzel Cimos

T.C.
14. 2. 2016, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V prihodnjem tednu se bo po pisanju medijev iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 92,3-odstotnega deleža Cimosa. Pri tem se pojavljajo različne informacije o tem, kdo ima največ možnosti za uspeh. Sklenitev procesa privatizacije je sicer ključnega pomena za nadaljnje poslovanje družbe, ki v Sloveniji zaposluje okoli 2000 ljudi.

Arhiv
cimos

Večinski delež Cimosa, vključno z refinanciranjem, pri čemer se lahko poslovni center Podvozje in karoserija proda drugemu investitorju, prodajajo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica 47,50-odstotnega deleža Cimosa, država, ki jo zastopa SDH, s 24,26-odstotnim deležem, NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,20 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

V Cimosu so v začetku novembra izrazili pričakovanje, da bo podjetje dobilo novega lastnika najkasneje do konca prvega četrtletja 2016. Tako v Kopru kot v DUTB, ki usklajuje prodajni proces, so do zdaj bili izredno skopi z informacijami. Tako na DUTB za STA postopkov, ki so v teku, ne želijo komentirati, saj da so zadeve do konca odprte.

STA
Mariborska preiskava je sicer potekala istočasno s preiskavo enakega suma goljufije v Kopru.

Posamezni mediji so v zadnjih tednih sicer razkrili nekatere podrobnosti prodajnega postopka, pri čemer si informacije niso povsem enotne.

Po poročanju časnika Finance so tako v igri za nakup večinskega deleža Cimosa bosanski poslovnež in lastnik propadlega Prevent Globala Nijaz Hastor, španska družba CIE Automotive in še en finančni sklad. Pri tem naj bi najboljšo ponudbo oddal Hastor, ki je pred meseci že kupil Cimosovo hčerinsko družbo v Srebrenici.

Po neuradnih podatkih Financ, ki jih niti v DUTB niti v Cimosu niso želeli komentirati, naj bi se rok za oddajo izboljšanih ponudb iztekel v ponedeljek.

Po pisanju Dnevnika pa naj bi se Hastor, ki naj bi v nezavezujoči ponudbi ponudil najvišjo kupnino, iz boja za Cimos umaknil. Tako naj bi v igri za koprsko družbo ostala že omenjena španska družba CIE Automotive in francoski Maike Automotive.

Maike Automotive tako kot Cimos proizvaja za avtomobilsko industrijo, pomemben del proizvodnega programa pa predstavljajo turbopolnilniki, ena od najhitreje rastočih komponent v avtomobilski industriji. CIE Automotive pa je bistveno večji od Maikea in je leta 2014 ustvaril 2,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, navaja Dnevnik.

Skupina Cimos je sicer v prvih devetih mesecih leta 2015 realizirala 252,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, poleg tega pa za skoraj 10 odstotkov znižala stroške glede na enako obdobje preteklega leta, izboljšala pa se je tudi likvidnost družbe.

Negotovost glede lastništva naj bi v lanskem letu sicer vplivala tudi na pridobivanje novih naročil, vendar so se razmere, kot kaže, medtem izboljšale. Kot so novembra navedli v Cimosu, so pridobljeni novi posli za naslednja tri leta že presegli 40 milijonov evrov.