Slovenija

V Mariboru lani izvršil 44 deložacij

T.C.
14. 2. 2016, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V mariborskem medobčinskem stanovanjskem skladu se še naprej srečujejo s problematiko neplačevanja najemnin in ostalih stroškov. Kot so na stanovanjskem skladu, ki ob mariborski deluje še na območju šestih občin, pojasnili, so lani zoper dolžnike razpisali 147 deložacij, od tega so jih 44 izvršili, ostale so ustavili ali vsaj odložili.

maribor-pohorje.si
Maribor

Do začasnega odloga deložacij sicer lahko pride predvsem zaradi delnega poplačila dolga, pa tudi zaradi odlog deložacije do konca šolskega leta, namestitve v dom starejših občanov in podobno. Ob tem je država že leta 2014 z zakonom omejila možnosti odloga najdlje za eno leto od preložitve prve deložacije.

Kot ugotavljajo na mariborskem stanovanjskem skladu, vzroki za neplačevanje obveznosti, ki jih ne plačuje redno že vsak četrti najemnik njihovega stanovanja, po njihovi oceni ostajajo enaki kot doslej in izhajajo predvsem iz slabih gospodarskih razmer ter posledično visoke stopnje brezposelnosti oziroma socialne stiske najemnikov. Tistih najemnikov, ki bi najemnino in pripadajoče stroške lahko plačevali, pa tega ne počnejo, je po njihovih izkušnjah malo.

Sicer pa sklad pri reševanju problematike deložacij intenzivno sodeluje s Centrom za socialno delo Maribor, najemnike pa s prošnjami za finančno pomoč usmerijo tudi na nevladne organizacije kot so Karitas, Rdeči križ, Zveza prijateljev mladine in podobno. Hkrati jim omogočajo tudi dogovor o obročnem plačilu dolga.

"Če se dolžnik drži dogovora o obročnem plačilu, podamo predlog za odlog izvršbe. Če dolžnik pred deložacijo dolg v celoti poravna in ima hkrati plačane tudi tekoče obveznosti za uporabo stanovanja, sklad z njim sklene novo najemno pogodbo," so pojasnili v Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor, kjer še dodajajo, da tudi letošnji trendi ne kažejo bistvenega odstopanja od preteklih let.

sta
Mariborska mestna hiša

Na mariborskem centru za socialno delo so v večini primerov vključeni v pomoč družinam in posameznikom, ki jih doleti deložacija. Tako z občino kot s stanovanjskim skladom sodelujejo tudi pri zagotavljanju bivanja svojim uporabnikom pred tem.

Ob tem pa tako na skladu kot v centru za socialno delo že dolgo opozarjajo na to, da naj najemniki, ki se znajdejo v težkem finančnem položaju, ne odlašajo in se pravi čas obrnejo za pomoč k centru za socialno delo in nevladnim humanitarnim organizacijam.