Slovenija

Zver bi postavil obeležje žrtvam komunizma v Evropskem parlamentu

STA
9. 2. 2016, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je na predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza in vodjo poslancev EPP Manfreda Webra naslovil pismo, v katerem ju poziva k postavitvi spominskega obeležja v prostorih Evropskega parlamenta, ki bi opominjalo na "več kot 200.000 žrtev komunističnega genocida med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji".

sta
Milan Zver

Kot so danes sporočili iz SDS, je Zver pozval predsednika, naj po svojih močeh omogočita, da bi "evropske inštitucije izkazale spoštljiv odnos do otrok, žena in mož, ki počivajo v več kot 600 množičnih grobiščih po Sloveniji, še posebej zato, ker je velika večina žrtev drugih narodnosti".

Zver je v pismu, ki ga je na Schulza in Webra naslovil 1. februarja, tudi opozoril, da slovenska država zelo počasi ureja vprašanje množičnih grobišč, a je prepričan, da "se bo slovenski narod prej ali slej soočil s temnimi stranmi lastne zgodovine, popravil krivice, kjer je to še možno, in dosegel spravo".

Predlagal je, da bi bilo spominsko obeležje podobno obeležju, ki je v spomin na množično deportacijo Estoncev, Latvijcev in Litovcev v letu 1941 izobešeno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. "To bi lahko bilo simbolno sporočilo Evropske unije in izraz njene zavezanosti k zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin z obsodbo vseh oblik genocida," je prepričan Zver.

Kot so še sporočili iz SDS, je vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke Weber pobudo že podprl in sprožil ustrezne postopke za njeno uresničitev, na odziv predsednika Evropskega parlamenta pa Zver še čaka.