Svet

Assangeu še vedno dihajo za ovratnik

STA
9. 2. 2016, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Švedska tožilka, ki preiskuje obtožbe o spolnem napadu in posilstvu proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, je danes napovedala, da namerava kljub ugotovitvi delovne skupine ZN za samovoljna pridržanja zaslišati Assangea. Skupina je minuli teden presodila, da bi se moralo njegovo pridržanje na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu končati.

Twitter
Švedska tožilka ga še vedno namerava zaslišati.

44-letni Assange se je junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da ga namerava Švedska izročiti ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.

"Glede poročila, objavljenega minuli teden, želim povedati, da to ne spremeni mojih ugotovitev v tej preiskavi," je povedala švedska tožilka Marrianne Ny.

Kot je še dodala, "trenutno dela na novi zahtevi za pogovor z Assangeom na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu".

Delovna skupina ZN je minuli teden sporočila, da je v primeru Juliana Assanga presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za njegovo samovoljno pridržanje. Ob tem je dodala, da bi moral imeti Assange možnost zahtevati odškodnino od obeh držav za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu.

Velika Britanija in Švedska sta ugotovitve delovne skupine ZN zavrnili. Londonska policija je v četrtek napovedala, da bo Assanga ne glede na mnenje ZN pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo.