Svet

Iz okolice Ramadija pregnaili Islamsko državo

STA
9. 2. 2016, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iraške sile so uspešno pregnale džihadiste Islamske države tudi iz okolice Ramadija, ki so ga islamistom uspešno iztrgali iz rok konec decembra. Osvobodili so tudi glavno cesto med Bagdadom in tem glavnim mestom province Anbar na zahodu Iraka.

Reuters
Iraške vojske sile poskušajo džihadiste odrezati od oskrbovalnih poti.

Iraška vojska je Ramadi, pomembno središče zahodno od Bagdada, zavzela konec decembra lani, a so nato v okolici mesta praktično vsakodnevno še potekali boji z džihadisti, zlasti na vzhodnih obronkih mesta.

IS je sicer z bliskovitim napadom območje na zahodu Iraka preplavila junija 2014 in ga presenetljivo držala skoraj leto in pol. Ramadi je sicer padel šele maja lani, kar je bil velik udarec iraškim silam, ki so tedaj sicer že beležile uspehe proti IS na drugih območjih v državi.

To je bil sicer zadnji večji uspeh IS v Iraku, saj so jih iraške sile potem začele vztrajno preganjati z območja. Še vedno pa zasedajo Faludžo zahodno od Ramadija in tudi drugo največje mesto v Iraku Mosul.

Predvsem na območju slednjega potekajo večja prizadevanja iraške vojske, da bi odrezale džihadiste od oskrbovalnih poti in tako pripravile teren za osvoboditev tega mesta na severu Iraka.