Slovenija

Tuš z bankami upnicami v nov reprogram posojil

STA
27. 1. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina Tuš je s finančnimi upniki dogovorila reprogram finančnih obveznosti do leta 2020. Podpis sporazuma omogoča uravnotežen nadaljnji razvoj skupine in nadaljnji poslovni razvoj Tuševega trgovskega dela, so danes sporočili iz družbe. Kot so dodali, pomoč tretjih za finančno stabilizacijo ni bila potrebna.

STA

Podpis dolgoročnega sporazuma vključuje odplačilo obresti, zmerno odplačevanje glavnice in dodatno zmanjševanje zadolženosti skozi dezinvestiranje. Sporazum omogoča povečane naložbe v širjenje maloprodajne mreže in obnovo dosedanjih objektov, predvidena pa so tudi vlaganja v razvoj tehnologije, ki bo izboljšala nakupovalno izkušnjo v trgovinah Tuš in tako vplivala na zastavljeno pozitivno rast poslovanja.

O novem, že tretjem reprogramu v postopku preventivnega prestrukturiranja skupine Tuš, ki naj bi imela okoli 380 milijonov evrov posojil, so se sicer v minulih dneh že razpisali nekateri mediji. V Tušu medtem danes sporazuma podrobneje niso komentirali.

Banke upnice - največje so Abanka, Gorenjska banka, SID, Heta in NLB - naj bi po navedbah medijev posodabljanje trgovin zagotovile s podporo nekaterim naložbam družbe, med njimi naj bi bila najpomembnejša obnova celjskega kompleksa Planet Tuš.

Najpomembnejša zaveza naj bi bila povezana s prodajo premoženja, in sicer naj bi morali v Tušu do leta 2018 med drugim prodati koprski trgovsko-zabavni center Planet Tuš. Od te prodaje, ki so jo že zahtevali zahtevali v podjetju Heta Asset Resolution, naj bi bilo odvisno tudi nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020.

V leto 2012 z 250 milijoni evrov dolga do bank
Do takrat naj bi Tuš odprodal za 100 milijonov evrov premoženja in iz poslovanja poplačal še dodatnih 30 milijonov evrov. V leto 2021 naj bi vstopil z 250 milijoni evrov dolga do bank. Reprogram naj bi zahteval tudi odprodajo vseh nepremičnin in dejavnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Že letos naj bi na račune bank prišlo tudi preostalih 26 milijonov evrov od kupnine od prodaje Tušmobila.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi banke ustanovitelju in edinemu lastniku skupine Mirku Tušu še naprej dovolile sodelovati pri upravljanju trgovske dejavnosti, na katero je vezanih okoli 2000 domačih dobaviteljev in ima 3000 zaposlenih, po navedbah drugih pa se naj bi se z današnjim dogovorom lahko začelo odštevanje, do kdaj jo bo Mirko Tuš lahko še vodil.

S podpisom je formalno zaključena finančna stabilizacija podjetja. Kot so še navedli v družbi, je vodstvena ekipa na čelu z Mirkom Tušem že lani uspela obrniti trend poslovanja in tako postavila trdne temelje za zaključek poslovne stabilizacije skupine. "Temelji uspešnega prestrukturiranja skupine so zaupanja vreden odnos z dobavitelji, podpora finančnih upnikov in osredotočenost na trgovinsko dejavnost, nadgrajeni z zaupanjem kupcev," so zapisali v Tušu.

V iskanje možnosti za reševanje skupine Tuš se je sicer vključila tudi vlada. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so namreč nedavno pripravili elaborat o ekonomski upravičenosti prestrukturiranja podjetja Tuš v potrošniško zadrugo, ki bi lahko po besedah ministra Zdravka Počivalška služil za morebitno odločitev o takšnem prestrukturiranju trgovca. V prestrukturiranju Tuša v zadrugo vidijo potencial.