Svet

Turški tožilci zahtevajo dosmrtno ječo za kritična novinarja

STA
27. 1. 2016, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški tožilci so danes zahtevali dosmrtno ječo za dva vodilna novinarja opozicijskega časnika Cumhuriyet, ker naj bi razkrivala državne skrivnosti, ko sta objavila, da naj bi turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pošiljale orožje islamistom v Siriji.

sta
Fotografija je simbolična.

Tožilstvo je na sodišču v Istanbulu tako za odgovornega urednika Cumhuriyeta Cana Dundarja in za vodjo predstavništva časopisa v Ankari Erdema Gula zahtevalo po eno "hujšo" kazen dosmrtnega zapora, po eno "običajno" kazen dosmrtne ječe in še po 30 let zapora.

V obtožnici sta kot tožnika navedena tako Erdogan kot vodja nacionalne obveščevalne agencije MIT Hakan Fidan. Oba novinarja sta sicer že od konca lanskega novembra v priporu, še vedno pa ni jasno, kdaj naj bi jima začeli soditi.

Dnevnik Cumhuriyet je maja lani na spletni strani poročal, da so turške varnostne sile januarja lani blizu Sirije prestregle konvoj tovornjakov in odkrile številne zaboje z orožjem in strelivom za sirske upornike, ki se borijo proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Časnik je ob tem objavil tudi fotografije.

Članek je v Turčiji sprožil ugibanja o vlogi turške vlade v sirskem konfliktu. Turčija, ki je kritična do režima v Damasku, je navedbe o pomoči upornikom v Siriji odločno zavrnila, turški predsednik Erdogan pa je tedaj zagrozil, da bo "Dundar plačal visoko ceno".

Glede na obtožnico, ki jo zdaj navaja agencija Dogan, naj bi si Dundar in Gul pridobila državne skrivnosti "z namenom vohunjenja" in da bi prišlo do "nasilne" odstranitve turške vlade. Prav tako naj bi pomagala "oboroženi teroristični organizaciji".

Primer je sicer pritegnil tudi veliko mednarodno pozornost in kritike Turčije zaradi omejevanja svobode medijev. Erdogana je zaradi tega prejšnji teden kritiziral tudi ameriški podpredsednik Joe Biden.