Slovenija

Proračunska rezerva le za funkcionarje

Luka Tetičkovič
25. 1. 2016, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsedstvo ŠOUL je mrzlično praznilo proračunsko rezervo. Sredstva za izredne razmere, ki bi se konec leta morala vrniti študentom, so morali v letu 2015 nujno porabiti za poslovna in pravna svetovanja ter za plačevanje politično dogovorjenih projektov.

LT
Poslanec Jure Novak (na desni) med vročekrvno polemiko s predsednikom ŠZ ŠOUL Tilnom Gorenškom, ki mu je s sklepom vzel besedo in sejo zaključil po hitrem postopku.

Študentski poslanci so svojemu opozicijskemu kolegu Juretu Novaku (ŠtudentskaIskra) nastavili gluha ušesa. Na zadnji seji Študentskega zbora (ŠZ) ŠOUL je Novak skušal problematizirati odsotnost notranje revizije, ki bi jo moral po notranjih aktih imenovati direktor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL) Andrej Klasinc. Funkcija notranje revizije je že vrsto let le mrtva črka na papirju, zato je Novak pripravil pregled aktualnih kršitev in nenamenske porabe sredstev. Njegovi kolegi se niso želeli seznaniti z dejstvi, potem ko je njegove zahteve za preiskavo zavrnilo tudi notranje tožilstvo. Pri tem je navedlo razlog, da ŠOUL revizorja ne potrebuje, ker ta nadzor že vrši finančno-računovodska služba. Novak oporeka s pravnim mnenjem, iz katerega sledi povsem nasprotno in več: ne le da organizacija potrebuje revizorja, ker ji tako zapovedujejo notranji pravilniki, potrebuje ga tudi kot strokovno pomoč pri poslovodenju.

Vzeli besedo, končali sejo

Novak se je spotaknil že na prvem polenu, saj je med poslanci zbral le šest od desetih potrebnih podpisov za odprtje točke dnevnega reda. Svoja dognanja je zato skušal predstaviti pod točko razno, a so ga koalicijski poslanci na predlog vodje poslanskega kluba Povezani Matica Markoviča kaj kmalu povozili s proceduralnim sklepom: »Točka razno ni namenjena sprejemanju sklepov in splošni razpravi, zato se razprava prekine in točka dnevnega reda zaključi.«

»S tem zaključujemo današnjo sejo,« je med prekladanjem papirjev pohitel Tilen Gorenšek, predsednik študentskega zbora. Novak je poslance pozval, naj vsaj preberejo prejeto gradivo, pri čemer ga je prekinil predsednik ŠOUL Rok Likovič. Veseli Žalčan, ki že v drugo predseduje ljubljanskemu študentstvu, mu je iz ozadja dvorane zaklical: »Jure! Raje povej, da si šel danes direktorju Slovenskih železnic težit pa kakšne bruke delaš ŠOUL!«

"Bruke" ŠOUL

Študentje ne potrebujejo Supervizorja Politična skupina Modro za študente, iz nedrij katere je prišel tudi predsednik Likovič, je med volitvami obljubljala aplikacijo Supervizor. Preko nje bi zainteresirana javnost lahko nadzorovala tokove študentskega denarja. A skupina Modro za študente, ki je s skupinama Povezani in Zagon sestavila tako imenovano vlado študentske enotnosti, največjo koalicijo v zgodovini ŠOUL, je takoj po prevzemu oblasti na obljubo transparentnosti pozabila. 

V uredništvu smo pridobili dokument, ki ga poslanci Novaku niso pustili predstaviti. Razkriva finančne nepravilnosti predsedstva ŠOUL, ki proračunsko rezervo prazni z namenom najemanja dodatnih svetovalcev in financiranja projektov, ki bi morali biti del letnega proračuna.

Komu so torej študentski funkcionarji namenili denar iz sredstev, ki bi morala biti rezerva in se v primeru, da niso počrpana, prelivajo v proračun naslednjega leta?

Svetovalne pogodbe

Štirideset evrov (bruto) na delovno uro je za svoje nasvete preko svetovalne pogodbe plačan nekdanji študentski minister iz vrst skupine Povezani Andrej Bole. O svojem delu mora poročati. V poročilih pa Bole piše, da bere dokumente in da je fizično prisoten na Študentskem kampusu. Kaj točno počne, ostaja enigma, domneva pa se, da opravlja delo, za katero so sicer izvoljeni in plačani študentski ministri.

Poslovno svetuje tudi Tadej Levičar, svetovalec predsedstva že v njegovem prejšnjem mandatu, za kar je tedaj bil plačan preko študentske napotnice. Status študenta je za tega člana stranke Socialni demokrati stvar preteklosti. Poslovne nasvete zdaj deli preko podjetja Elekto, lastnica katerega je njegova mama, on pa v njem nastopa kot prokurist.

Študentski boter v središču pajčevine

Samostojni članek si zasluži samo oklicani “študentski boter” Uroš Novak. Deset let bo že tega, ko je U. Novak prvič prestopil vrata ŠZ kot poslanec ekonomske fakultete. Skozi leta je na ŠOUL opravljal različne funkcije in okoli sebe zbral skupino Povezani, s katero je zdaj že drug mandat ključni del študentske koalicije. Kariera organiziranja študentskih masovk se mu je obrestovala, predsedstvo ŠOUL ga je zdaj potrdilo za prokurista zavoda Študentski kampus. Na tem delovnem mestu je po naših informacijah pred nekrivdno razrešitvijo zaščiten s 35.000 evri odpravnine. To smo seveda preverjali, a je bilo novinarsko vprašanje bob ob steno, saj javnosti ni obvezan razkrivati svojega poslovanja.

Mogočnež U. Novak je ob tem, po domnevah poslanca J. Novaka, iz proračunske rezerve ŠOUL zagotovil še 20 tisočakov brez vštetega DDV za organizacijo projekta Bruc 2015. Pogodbo s predsedstvom ŠOUL je v imenu izvajalca A2N podpisal Peter Borka, domnevno figura v Novakovem omrežju moči. U. Novak je bil v tem podjetju nekoč prokurist, spočetka pa so se je preko njega tržili čevlji Alje Viryent Novak, njegove sestre. Podjetje A2N je pred preimenovanjem tudi uradno nosilo njeno umetniško ime – A. Viryent.

Direktor proti transparentnosti

Študentsko organiziranje je dostop do svojih poslovnih informacij dokončno zaklenilo s prvim oktobrom preteklega leta, ko so funkcionarji Študentske organizacije Slovenije v študentsko ustavo zapisali, da je »Študentska organizacija univerze pravna oseba zasebnega prava«. Formulacija pravno gledano ne vzdrži, saj ni skladna z odločitvami upravnih sodišč, ki so preko sodne prakse vzpostavile, da je študentsko organiziranje subjekt javnega prava.

Težave z zagotavljanjem transparentnosti poti javnega denarja pa zdaj nima le javnost, nanje so naleteli tudi študentski poslanci. »Ko je direktor (ŠOUL, Andrej Klasinc, op. p.) videl, da smo poslanci ugotovili prenekatero nepravilnost, je dostop do fotokopij pogodb enostavno prepovedal,« pojasnjuje J. Novak.

Na prošnjo za pojasnila so nam iz ŠOUL odgovorili, da jih lahko pričakujemo v zakonsko določenem roku.