Slovenija

Cerar: Ni vsaka etična napaka enako težka

STA
25. 1. 2016, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je ponovil argumente za odločitev, da ne sprejme odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja. Ravnanje Mramorja je premier tudi sam kritiziral, vendar pa se je minister za napako opravičil, v čemer Cerar vidi etično komponento njegovega ravnanja. Tudi ni vsaka etična napaka enako težka, je poudaril premier.

Miro Cerar

Poslanec ZL Miha Kordiš je v poslanskem vprašanju spomnil na ravnanje finančnega ministra Dušana Mramorja in ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki sta za časa akademskega udejstvovanja prejemala dodatke za stalno pripravljenost.

Kot je ocenil Kordiš, je Mramor s svojem ravnanje pridobil nezakonito premoženjsko korist, za kar da bi moral odgovarjati. Poslanec ZL je zato Cerarja med drugim vprašal, zakaj je nekdanja ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar zaradi visokih honorarjev morala oditi, Mramor in Makovec Brenčičeva pa ostajata na položaju.

Cerar je v odgovoru ocenil, da je Kordiš zlorabil poslansko vprašanje, saj je najavil zgolj vprašanje o kadrovski politiki vlade, podrobneje pa ga ni pojasnjeval. Kljub temu je premier ponovil nekatere argumente, zaradi katerih se je odločil, da odstopa Mramorja ne sprejme.

Med drugim je poudaril, da je nepravilnosti, o katerih je govora, odkrila njegova vlada, natančneje ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar iz SMC. To po besedah Cerarja dokazuje, da sledijo zavezam o uveljavljanju pravne države in etičnosti.

Sicer pa po besedah premierja ni vsaka etična napaka enako težka, pač pa jih je treba presojati v kontekstu različnih dejavnikov. Spomnil je, da je dejanja finančnega ministra tudi sam kritiziral, vendar pa se je Mramor opravičil, v čemer Cerar vidi etično komponento njegovega ravnanja.

Prav tako je po besedah premierja finančni minister ravnal v dobri veri, da dela zakonito, honorarje pa je dodeljeval sodelavcem, ki so delali preko delovnega časa. Danes se je izkazalo, da je bila to napaka, zato je prav, da je ponudil odstop, je dejal premier.

Ker pa je Mramor napako obžaloval ter je po oceni Cerarja eden najboljših ministrov sedanje vlade, je premier presodil, da je prav, da ostane v vladi. Enaki razlogi veljajo tudi za Makovec Brenčičevo, je povedal premier. Ob tem pa je dodal, da Stanka Setnikar Cankar v času svojega odstopa niti ni želela nadaljevati dela v vladi.