Svet

Za register izdajalcev 'spremni'

STA/G.G.
25. 1. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je novi hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja napovedal, da bodo objavili register izdajalcev nacionalnih interesov, se je na spletu pojavila stran, na kateri se hrvaški državljani prostovoljno ob ironičnih in satiričnih komentarjih vpisujejo v register izdajalcev.

Facebook
Samoizdelana prijavnica za izdajalce države,

"Objavili bomo vse registre. Če je kdo kršil hrvaške zakone in če je izdal nacionalne interese, ni razloga, da ne bi bil uvrščen v register," je Crnoja v soboto izjavil za hrvaško televizijo. Šlo naj bi tudi za registra nepravilnosti med privatizacijo in lustracijo. 

Minister Crnoja je danes tudi uradno prevzel posle ministra za veterane. Dogodek so spremljali protestniki iz šotora, ki so ga nekatera veteranska združenja postavila lani pred poslopjem ministrstva zaradi nasprotovanja prejšnjemu ministru Predragu Matiću.

Lov na ljudi ali lov na resnico?

Facebook
Bodo v register izdajalcev sprejeli tudi podpredsednika vlade Tomislava Karamarka?

Napovedi Crnoje podpira tudi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko, ki je dejal, da je veterane treba razumeti. Zavzel se je za register agresorjev na Hrvaško in dejal, da ne gre "za lov na ljudi, temveč za lov na resnico". Karamarko si je pred lanskimi parlamentarnimi volitvami prizadeval za lustracijo in je med drugim objavil tudi svoj antikomunistični manifest.

Druga vladna stranka, Most, je medtem napovedala, da bodo nasprotovali tovrstnim registrom. Kot poudarjajo, se je treba posvečati gospodarskih problemom. Ocenjujejo še, da očitno poteka kampanja za strankarske volitve v HDZ. 

Napovedi novega ministra ne podpira niti del veteranskih organizacij.

Vpišite se me izdajalce domovine

Medtem so državljani prehiteli vlado in umetniški kolektiv Skroz je objavil spletno stran www.registar-izdajnika.org, na kateri se je med izdajalce vpisalo več kot 4300 uporabnikov spleta.

Poleg imen ali inicialk so vpisali tudi razloge, zaradi katerih so izdajalci. Med njimi so to, da so rodili otroke s pomočjo umetne oploditve, da ne poslušajo Thompsona, da so brali Feral Tribune, da so ateisti, homoseksualci, komunisti ali ženske, da so študirali v tujini, da niso volili HDZ niti Kolinde Grabar-Kitarović. Nekateri navajajo, da imajo radi Srbe, da so sami Srbi in Romi, da poznajo cirilico, da redno plačujejo davke, da so bili Titovi pionirji, da ne marajo ustašev, da niso bili rojeni leta 1991, da niso prosili za vojaško pokojnino in še marsikaj.

Hrvaška javnost je ogorčena tudi zaradi izbire protislovnega zgodovinarja, 43-letnega Zlatka Hasanbegovića za ministra za kulturo, ki je kot znanstvenik zatrdil, da hrvaška ustava ne navaja antifašizma kot temelja sodobne Hrvaške, čeprav je v uvodnem delu hrvaške ustave zapisano, da suverenost države temelji tudi na odločitvah antifašističnega sveta narodne osvoboditve Hrvaške (Zavnoh) iz leta 1943 in ne na razglasitvi Neodvisne države Hrvaške. Hasanbegovića je bil, preden je postal član HDZ, viden pripadnik nekaterih hrvaških proustaških političnih strank.