Svet

Leva vlada, desni predsednik

STA
25. 1. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zmagovalec nedeljskih predsedniških volitev, konservativec Marcelo Rebelo de Sousa, želi poenotiti politično sprto državo, ki počasi okreva po gospodarski krizi. "Na teh volitvah ni zmagovalcev in poražencev, saj bom predsednik vseh Portugalcev," je dejal v nedeljo zvečer v Lizboni, potem ko je v prvem krogu volitev prejel 52 odstotkov glasov.

Profimedia
Novi portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa

"Želim poenotiti narod, da bo naša država lahko izšla iz globoke gospodarske in socialne krize," je podaril Rebelo de Sousa v nagovoru narodu. Kot je dodal, si Portugalska, ki je izšla iz hude krize, ne more privoščiti sovražnosti. Po njegovem lahko na Portugalskem samo z rastjo in bojem proti revščini preprečijo socialne nemire in radikalizacijo. Zato je pozval k uskladitvi socialne pravičnosti, gospodarske rasti in finančne stabilnosti.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je Rebelo de Sousa iz vrst Socialdemokratske stranke (PSD) v nedeljo prejel 52 odstotkov glasov, njegov najbližji zasledovalec, neodvisni kandidat levice Antonio Sampaio da Novoa pa 22,9 odstotka. Za predsedniški položaj se je sicer potegovalo deset kandidatov.

Med prvimi je 67-letnemu profesorju prava in nekdanjemu televizijskemu političnemu komentatorju čestital njegov strankarski kolega in nekdanji premier Pedro Pasos Coelho, ki je ocenil, da mu zmaga v prvem krogu "daje nesporno politično avtoriteto".

Naslednik Anibala Cavaca da Silve bo po prevzemu mandata 9. marca moral sodelovati z dokaj novo levo vlado premierja Antonia Coste. Že pred volitvami je napovedal, da bo vladi stal ob strani.

Na Portugalskem predsednik, čigar mandat traja pet let, nima izvršnih pooblastil, lahko pa vloži veto na vladne odločitve, razpusti parlament ali je v času krize posrednik med strankami.