Slovenija

Psička čaka na Jožeta

Janja Ambrožič
9. 1. 2016, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Požar je uničil hišo Jožeta Moškona z Libne pri Krškem. Vaščani so nameravali hišo urediti, da bi se imel sosed kam vrniti, a so ugotovili, da za bivanje ni več primerna.

Janja Ambrožič
Medika zvesto čaka svojega gospodarja, na katerega je zelo navezana. Trenutno zanjo skrbijo sosedje, s katerimi se Moškon dobro razume.

Včeraj je bilo na Libni, v idilični vasici v bližini Krškega, spokojno mirno. Dopoldne je bila večina vaščanov v službah in šolah, lučaj od hiše, kjer je gorelo, srečamo upokojenki. »Mož je bil pravkar na požarišču, zbralo se je nekaj moških, ki so nameravali pospraviti hišo, da bi se Moškon iz bolnišnice lahko vrnil domov, a se je ne da več popraviti,« pove ena od njih.

Janja Ambrožič
Kuhinja, v kateri je izbruhnil požar, je popolnoma črna, ogenj jo je uničil do neprepoznavnosti. Jasno je, da je ne bo več mogoče uporabljati.

TEKEL K SOSEDI

V četrtek okoli pol osme ure zjutraj je zagorelo v kuhinji. Jože je zadnja leta živel sam, in ker položaja ni mogel obvladati, je tekel k sosedi Jelki. Ta ni oklevala, kot policistka je vajena pomagati ljudem, poleg tega je bila v preteklosti aktivna gasilka. Tekla je v sosedovo hišo, ki je bila že povsem zadimljena, izpraznila gasilni aparat, potem je ogenj skušala zadušiti z odejami, a ni šlo. Poklicala je gasilce. Ognjene zublje so ukrotili poklicni gasilci iz Krškega ter člani PGD Dolenja vas in Krško.

pge kk
Ognjene zublje so ukrotili poklicni gasilci iz Krškega ter člani PGD Dolenja vas in Krško.

V BOLNIŠNICO

Požar je terjal velik davek: hiša je uničena, po prvih ocenah je nastalo za okoli 40 tisočakov škode, Jože in soseda sta se nadihala dima, zato so ju reševalci odpeljali v brežiško bolnišnico. »Verjetno grem danes po ženo, še čakam klic, da mi pove, ali jo bodo odpustili,« je včeraj dopoldne povedal njen soprog Franc, tudi policist, vodnik službenega psa.

Moškon je še v bolnišnici, ko ga bodo odpustili, obstaja možnost, da ga bodo nastanili v kakšni instituciji.

ŽIVEL S PSIČKO

Svojcev Moškona na Libni nismo našli, saj je tam živel sam. Pred kakšnimi 15 leti je prišel k starejši gospe, za katero je zelo lepo skrbel, dočakala je 91 let, in po njeni smrti je dobil hišo. Sosedje so vedeli povedati, da je bolan, decembra se je vrnil z operacije, zato jih malo skrbi, kaj bo zdaj z njim. Direktorica Centra za socialno delo Krško Marina Novak Rabzelj je povedala, da so se takoj vključili v reševanje stanovanjskega problema Moškona, ki je trenutno še v bolnišnici. Ko ga bodo odpustili, bodo gotovo že imeli kakšno rešitev. Ob tem ne izključuje možnosti institucionalnega varstva.

Janja Ambrožič
Požar je terjal velik davek.

Na Moškona pred domačo hišo težko čaka tudi črna psička Medika. Ves čas je gledala proti Brežicam, kot bi vedela, kje je njen lastnik.