Slovenija

Karl ostaja v sedlu

Luka Tetičkovič
8. 1. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

»Improvizirana, nedosledna, nejasna, nenačelna, neodločna, nerazumljiva in statična,« so bili pridevniki. s katerimi so poslanci SDS in Nsi kanonizirali mandat zunanjega ministra Karla Erjavca. »Z eno besedo – zgrešena zunanja politika.« Pobudniki po vsej verjetnosti ne bodo zbrali potrebne večine za odstavitev teflonskega Karla, saj je vladna koalicija od njega preveč odvisna.

STA
Erjavec prihaja na MZZ. Fotografij njegovega odhoda verjetno še nekaj časa ne bomo videli.

V interpelaciji so zapisali, da Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa Državni zbor, zato po njihovem mnenju krši 2. člen zakona o zunanjih zadevah. Prav tako je Erjavec izrekel »vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav« glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in migrantske krize ter morebitnih skrajnežev IS. S tem sta se po njihovem mnenju drastično zmanjšala kredibilnost in priznanje zunanjepolitične prepoznavnosti Slovenije.

Erjavec naj bi pritiskal na notranjo ministrico, naj blokira predkazenski postopek proti nekdanji veleposlanici v Parizu Stabejevi. 

Negativna selekcija na MZZ

Vlagatelji interpelacije Erjavcu očitajo tudi opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanje proti odgovornim diplomatom, ki so po njihovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije ter klientelistično kadrovanje, politizacijo ministrstva za zunanje zadeve ter demotivacijo zaposlenih na ministrstvu.

Nagrajuje lojalnost, ne strokovnost

Pri tem se verjetno navezujejo na Erjavčevo zaščito diskreditirane diplomatke Veronike Stabej, ki se jo je pred preklicem mandata obtoževalo, da je nenamensko uporabljala prostore veleposlaništva v Parizu in s službeno kreditno kartico plačevala svoje osebne račune.

STA
Sindikat slovenskih diplomatov zahteva razveljavitev razpisa, na katerem je MZZ za učenje francoščine izbral Veroniko Stabej.

Da proti eni osebi na MZZ zaradi »določenih nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva« poteka tajen predkazenski postopek, so nam potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Domnevno gre prav za Stabejevo, čeprav nam na Policiji tega zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli potrditi. Naši sogovorci iz koalicijskih krogov menijo, da preiskava ostaja v predalu, saj naj bi Erjavec uporabljal politične vzvode za pritisk na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

Pokvarjena jabolka meša z zdravimi

Stanislav Sikošek iz Sindikata slovenskih diplomatov (SSD) nam je potrdil, da so zahtevali razveljavitev razpisa Mednarodne organizacije za Frankofonijo glede učenja francoskega jezika, ki poteka v pristojnosti MZZ. Na razpisu za učenje francoskega jezika je po informacijah iz MZZ bila izbrana Stabejeva, čeprav francoščino že obvlada na diplomatskem nivoju. »Izbor (je) sporen z vidika izbora kandidatov, ki npr. že dobro obvladajo francoski jezik,« pojasnjuje Sikošek. Ob tem opozarja, da izbor ni bil izveden transparentno, saj pri postopku ni sodeloval predstavnik sindikata, zaradi česar je razpis »netransparenten in neveljaven.«

Na MZZ očitke sindikata zavračajo kot neutemeljene. »Razpis je potekal v skladu z veljavno zakonodajo, namreč v primeru napotitve na izobraževanja tujih jezikov ne gre za postopke javnih natečajev, zato pravila o imenovanju komisije, obveščanja itd. niso obvezna,« so nam pojasnili.

ZL mu očita proameriškost, desnica rusofilstvo

Na diplomatsko nespretnost Erjavca pa kažejo tudi očitki z različnih političnih polov. Poslanca Združene levice Miha Kordiša je zmotilo, da je Erjavec snedel obljubo o priznanju Palestine. »Pa tudi njegova podpora zvezi Nato, kar prav tako kaže na njegovo proameriško usmerjenost,« dodaja Kordiš. Zaradi tega interpelaciji v ZL ne bodo nasprotovali.

Desnico moti prav nasprotno, da je Erjavec »premalo strateško naravnan« k EU in Natu, vse preveč pa k drugim vzhodnoevropskim državam, zlasti Rusiji.

Koalicija in Dobovšek ga podpirata

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer komentira, da je Erjavec morda storil kakšno napako, vendar se pri tem nobena ni izkazala za usodno, očitno takšen ni bil niti padec arbitražnega sporazuma. Da Erjavec ni najšibkejši člen ministrske ekipe, pa meni tudi vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Pri tem mnenju se mu je pridružil tudi nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da gre za eno »najbolj smešnih in otroških interpelacij,« ki jo je videl doslej. Matjaž Han iz koalicijske SD je podporo interpelaciji vezal na nova dejstva.

Teflonski Karl ostaja v sedlu

Če seštejemo glasove, ki so potrebni za odstavitev teflonskega Karla, hitro uvidimo, da se računica ne izide. Poslanski skupini SDS in Nsi skupaj zbereta le 26 poslancev, kar se niti približa ne potrebnim 46 glasovom za absolutno večino, s katero bi lahko interpelirali Erjavca. Pri tem je malo verjetno, da bo takšno besedilo interpelacije podprlo šest poslancev ZL, ki Erjavčevi politiki nasprotuje iz povsem drugih razlogov.

Erjavec se je na poskus interpelacije že odzval z dobro mero cinizma: »Upam, da bodo predlagateljem interpelacija uspela, saj bo sicer šlo spet za en izgubljen dan v parlamentu.«