Slovenija

Cerarjeva SMC razpada, Erjavec pa že lobira za stolček notranjega ministra

Luka Tetičkovič
24. 12. 2015, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cerarjeva stranka je v hudih težavah. Po novem letu ministrsko ekipo čaka možnost rekonstrukcije vlade, je sredi meseca napovedal Cerar. Marsikateremu iz vrst SMC naj bi se tresel stolček. Po naših informacijah Erjavec že lobira za pozicijo notranjega ministrstva, nekateri špekulirajo o predčasnih volitvah oktobra.

STA
Erjavec bi se svojim blamažam na MZZ domnevno izognil tako, da bi iz MNZ-ja izrinil Györkös Žnidarjevo.
Ihtava zaščita domnevno skorumpirane poslanke
Dnevnik je pred enim mesecem poročal, da se je nekdanja direktorica CSD Trbovlje, zdaj pa poslanka SMC Irena Grošelj Košnik, ki je center vodila 24 let, domnevno prikrito zadolževala, zaradi česar naj bi se zavod znašel v likvidnostnih težavah. Če bi Grošelj Košnikovo razrešili z njene funkcije, bi jo namreč nadomestil Igor Teršar, ki je zelo blizu Jamnikarju in bi vrste SMC znal zelo hitro zapustiti.

V Stranki modernega centra se po neuradnih podatkih že pojavljajo nepremostljive razpoke. Predsednik vlade Miro Cerar je sredi meseca že napovedal, da bo po novem letu ocenil, ali so ministri naredili dovolj in ali so bile prednostne naloge v tem letu izpolnjene. Pri tem omenjeni ministri skorajda izključno prihajajo iz vrst SMC, omenjalo se je finančnega Dušana Mramorja, Milojko Kolar Celarc, ki drži zdravstveni resor, prvo policistko Vesno Györkös Žnidar ter kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar, ki sicer prihaja iz Desusa.

Zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je zavozil arbitražni sporazum z Hrvaško in za to ni prevzel odgovornosti, te ministrske rošade tedaj še niso preveč skrbele. Cinično je komentiral, da presojo o delu ministrov prepušča predsedniku vlade, ki da se bo moral odločiti, kaj bo storil glede ministrov, ki ne zmorejo dosegati zastavljenih standardov.

Erjavcu se kolca po notranjem resorju

V preteklih dveh tednih naj bi se zato Erjavec zelo zavzeto pogajal s Cerarjem o možnosti prestopa na notranji resor, kjer bi nadomestil Györkös Žnidarjevo, ki jo trenutno dušijo zahteve policijskih sindikatov. Že pred tem jo je pokopala popolna nepripravljenost na begunsko krizo, sive lase katere je prepustila državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu.

Dva neodvisna vira, eden iz vrst SMC, drugi z enega od ministrstev, namreč domnevata, da želi Erjavec doseči vsaj tri cilje. Omenili smo že njegov prestop z vse bolj vročega ministrstva za zunanje zadeve, kjer ga poleg arbitraže bremeni njegovo zaščitništvo do diskreditirane nekdanje veleposlanice v Parizu Veronike Stabej. Nadalje naj bi se Erjavec že zdaj želel profilirati kot mogočnež, ki brani slovenske meje pred begunci, in si tako pridobiti potrebne politične točke.

Špekulira se o predčasnih volitvah

Razlog temu naj bi bila vse realnejša možnost predčasnih volitev, in to že oktobra ali novembra. Stranka SMC naj bi imela precej preglavic s svojimi poslanci. Po eni strani naj bi jih bilo precej osebno lojalnih Petru Jamnikarju, ki je sestavil SMC-jevo volilno listo in z njo dosegel najboljši rezultat v zgodovini Slovenije, nato pa sta ga pri njegovi kandidaturi za strankinega generalnega sekretarja od te funkcije odrezala Erik Kopač in Nejc Brezovar.

Jamnikar se je nato sredi decembra združil z Bojanom Dobovškom, neodvisnim poslancem, ki je bil na začetku član poslanske skupine SMC. Skupaj sta ustanovila zavod Dobra država, z namenom, da ta preraste v novo liberalno stranko. Vsaj pet poslancev SMC naj bi samo čakalo na Jamnikarjev signal za prestop v njegov in Dobovškov politični projekt.

STA
Cerarju naj bi počasi, a zanesljivo razpadala poslanska skupina.

Poslanci SMC hočejo glasovati po vesti

Po drugi strani ima SMC tipično liberalen problem, poslanci želijo namreč glasovati po lastni vesti in ne nujno v skladu s strankino politiko. Eden od njih nam je zaupal, da Simona Kustec Lipicer stališča poslancev sicer posluša, a jim nato zabiča, kako glasovati, kar sproža precej trenj in nezadovoljstva. Kljub temu isti poslanec meni, da Cerar ostaja blagovna znamka, ki pooseblja stranko, zato je malo verjetno, da bi ta trenja brezoblične delegate pripravila do tega, da bi se mu odrekli.

Mencali glede ZZZDR

Spomnimo se na težave, ki jih je Cerar s svojimi poslanci imel februarja, ko jih ni mogel ali ni hotel prepričati o podpori spremembi zakona ZZZDR, ki je v nedeljo padel na referendumu. Med tedanjim sprejemom SMC v družino evropskih liberalcev ALDE so morali zato intervenirati ti in stranko opozoriti, da je to liberalno vprašanje, ki bi ga tako imenovana Stranka modernega centra morala povsem brezkompromisno podpreti. Če želi biti članica evropske družine liberalcev, seveda. Naši sogovorci tej mencavosti pripisujejo tudi izjemno mlačen angažma SMC v referendumski kampanji. Kot smo videli, je namreč vsa teža zagovora tega liberalnega vprašanja padla na socialistično Združeno levico, ki se sama ni bila sposobna upreti splošni mobilizaciji desnice.