Slovenija

Strane dvigovale precej prahu

Polona Krušec
24. 12. 2015, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za njihov ambiciozen projekt potrebujejo investitorja.

Adrijan Cingerle
Strane bi tvoril bivanjski del z 32 hišami in 18 stanovanji ter turistični del z vinoteko, restavracijo, hotelom in tržnico.

Od prvih zametkov in prizadevanj za uresničitev gradnje vasice nad Ajdovščino je že nekaj let. Ideja je razdelila javnost, ko pa so jo le sprejeli, so se pojavili novi zapleti.

Precej se je moral z drznim načrtom pozidave zemljišča v Stranah pri Planini nad Ajdovščino ukvarjati takratni župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak. Predvsem v tistem delu, ko so k njemu prihajali krajani Planine, ki jim namera gradnje cele vasi ni bila všeč. Slednji so oblikovali celo civilno iniciativo in se borili proti realizaciji.

Imeli so več pomislekov

Domačinom predvsem ni bilo všeč, da so v novem zaselku Planine želeli zgraditi toliko stanovanjskih enot, okoli sto, in da so umeščene na kmetijske površine. Tako njih kot Poljšaka pa je motilo tudi, da je večinski lastnik družbe, ki se je projekta lotila, gre za Planino Progres, registrirana je v Ajdovščini, družba iz Italije. Bali so se, da bo prevladal interes kapitala in da bodo stanovanja tržili pri naših sosedih, kar bi pomenilo, da bi bili novi sosedje Planincev lahko Italijani. Občinski svet občine Ajdovščina je leta 2009, po sprejetju občinskega podrobnega prostorskega načrta, prižgal zeleno luč za pozidavo skoraj dva hektarja velikega zemljišča na Planini.

Uresničenje sodobne vasi Strane pri Planini nad Ajdovščino je še vedno možno, vendar bi potrebovali investitorja.

Drugi načrt sprejet

Priokus domačinov se je potem, ko je k projektu Strane pristopilo novogoriško podjetje Kreadom, ki ga vodi arhitekt Adrijan Cingerle, nekoliko popravil. Cingerle je s svojo ekipo veliko sodeloval s tamkajšnjimi prebivalci, saj je po njegovem mnenju bistvenega pomena to, da Planinci »posvojijo« Strane. »Na začetku smo se še soočali z neodobravanjem ljudi, ko pa so opazili, da imamo uho za njihove pomisleke in želje, smo dobili občutek, da so projekt sprejeli,« pove.

Tudi Cingerletova ekipa je menila, da je bil prvi načrt sodobne vasice precej hermetičen. Po temeljitih študijah in na podlagi mnenj domačinov so zato začeli snovati čisto nov načrt. Ta ima, za razliko od prej, skoraj pol manj nastanitvenih enot, sicer pa: reprezentančno restavracijo, vinoteko, butični hotel in tržnico.

Upajo na investitorja

A pot uresničitve projekta bo težka. Planina Progres, ki je vodila projekt in lastila zemljišče, kjer bi vas zrasla, je v stečaju. Včeraj je šlo zemljišče na javno dražbo. Prodajali so ga za 440.000 evrov. Ali je prodaja uspela, še ni znano. Cingerle si želi, da bi se našel kupec zemljišča in investitor, ki bi uresničil ambiciozen projekt, ki mu v Sloveniji tudi ne bi bilo para.