Zdravje

Ajdovščina dobila nov center za tretje življenjsko obdobje

STA/M.J.
19. 7. 2014, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ajdovski upokojenci v začetku meseca dobili namenske prostore za delovanje in ustvarjanje. Na mestu nekdanjega nevarnega objekta, ki je še pred dobrim letom grozil, da se bo podrl, je nastala nova stavba, kamor so svoje dejavnosti preselili aktivni domači upokojenci. V stavbi bo dovolj prostora tudi za humanitarno organizacijo Rdeči križ.

Thinkstock
Projekt se je začel uresničevati na pobudo in prošnjo ajdovskih društev, ki združujejo upokojence. Prvo idejno zasnovo prenove objekta je prispevala arhitektka Marica Žen Brecelj iz oddelka za okolje in prostor Občine Ajdovščina, avtorica nadaljnjih projektov pa je arhitektka Urška Mužina Rodman.
Novogradnja ohranja vse pomembne atribute preteklih časov - to je bil tudi pogoj Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je izdalo dovoljenje za rušenje stare stavbe. Snovalci so na zanimiv način uporabili tudi detajle starega objekta, v notranjosti so ostali kamniti oboki vrat v pritličju, tlak iz stare stavbe pa je umeščen na območje novega trga sredi ozkih ajdovskih mestnih ulic. Projekt je zasnovan tako, da ohranja urbanistično zasnovo starega mestnega jedra.

Tloris novogradnje je nekoliko manjši od prejšnje stavbe, tako so ajdovske "gase" dobile nekaj več javnih površin. Novonastali majhen trg za objektom krasi obnovljen vodnjak, ki se je prej nahajal v notranjosti stare stavbe. V pritličju objekta so ob veliki vhodni avli še dvorana, razstavno-prodajni prostori in servisni prostori. V nadstropju so tri pisarne in tri učilnice. V mansardi pa so ob strojnih inštalacijah in večji shrambi še pisarne in atelje za različne ustvarjalne delavnosti. Objekt je prilagojen gibalno oviranim, ima dvigalo in primerno urejene sanitarije.

Vrednost gradbenih del je znašala 656.000 evrov, denar za investicijo sta polovično zagotovila Občina Ajdovščina in ministrstvo za gospodarstvo iz nepovratnih sredstev. V novem Centru za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina se bodo srečevali aktivni upokojenci, ki bodo v njem imeli možnost uresničevati svoje želje po vsakovrstnem ustvarjanju in izpopolnjevanju svojega znanja. Hkrati pa bo center namenjen tudi medgeneracijskemu povezovanju in izmenjavi izkušenj, s poudarkom na ohranjanju običajev in dediščine, tu bodo lahko potekala razna izobraževanja in kulturne prireditve za širšo javnost.